Към момента няма пряка военна заплаха за България - в

...
Към момента няма пряка военна заплаха за България - в
Коментари Харесай

Президентът Радев: Над 4000 души искат евакуация от Украйна, извеждането на българите е приоритет за нас

Към момента няма директна военна опасност за България - в това увери президентът Румен Радев. Той дефинира военната интервенция на Русия в Украйна като неприемлива.И министър председателят Кирил Петков осъди остро дейностите на Руската федерация.

И препотвърди за следващ път, че България е явен сътрудник на НАТО и Европейски Съюз.

4 000 души са поискали евакуация от Украйна. Тъй като въздушното пространство на Украйна е затворено, евакуацията ще бъде се пробва. Оценяват се рисковете за енергийните трасета. Рано тази заран президентът свика незабавна среща на държавните институции по отношение на военните дейности в Украйна. В нея участваха ръководителят на Народното събрание Никола Минчев, министър-председателят Кирил Петков, отраслови министри от кабинета и членове на управленията на службите и на Българската войска.

Президентът Румен Радев и министър председателят Кирил Петков осъдиха пълномащабната интервенция на Руската федерация с нанасяне на удари по сериозна инфраструктура в Украйна.

" Това е безусловно неприемливо в 21 век с удари по суверенна страна. Оценихме, че все още няма опасност за сигурността на България. Но има редица опасности ", съобщи президентът Румен Радев.

" Осъждаме остро дейностите на съветската федерация, това е неприемливо. България ще бъде сътрудник, който ще приказва с един глас с Европейски Съюз ", увери още веднъж министър председателят Кирил Петков.

Оценяват се рисковете за енергийните трасета.

" Оценяваме рисковете за енергийните трасета. Тези разбори ще продължат и през днешния ден, и на следващия ден с търсене на всички вероятни разновидности, тъй че да няма спиране на доставките на газ, нефт и храни. Работи се по различни трасета. В ход са действия за отбрана във връзка с киберсигурността. България ще работи интензивно за своята отбрана в границите на НАТО. Вече са в ход съвещания ", акцентира президентът Радев.

" От седмица и половина се готвим за доставките ", увери министър председателят.

След като въздушното пространство над Украйна е затворено, страната ни подхваща сухопътна евакуация на българи и украинци.

" Важна е ориста на нашите сънародници в Украйна. Над 4 000 желаят евакуация. Ние ще създадем всичко допустимо те да бъдат евакуирани. Ние сме отворени за българите и украинците, които желаят да бъдат превозени до България ", съобщи президентът.

" Българските институции работят. Приоритет номер 1 е извеждането на българите. Организираме сухопътен превоз. Ще организираме бази и български хотели, с цел да можем да поемем тези хора. Работим с Министерство на вътрешните работи и ДАНС, тъй че да можем да приемем тези хора ", увери Кирил Петков.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска е разпоредила на българските дипломати от Полша, Румъния и Молдова да бъдат на граничните пунктове с Украйна, с цел да оказват помощ на сънародниците ни.

Във Външното ни министерство работи щаб и поддържа непрекъсната връзка с дипломатическите ни служби в Украйна и прилежащите страни.


Репортери: Милена Кирова, Гергана Гайдарова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР