Към момента няма идея президентът Румен Радев да създава своя

...
Към момента няма идея президентът Румен Радев да създава своя
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев нямал идея да прави партия

Към момента няма концепция президентът Румен Радев да основава своя партия . Да не забравяме, че президентът е обединител на цялата нация и това не би си разрешил, да направи партия.

Това стана ясно от изявление на основния секретар на президента Румен Радев - Димитър Стоянов, пред Дарик, чиято стенограма бе изпратена от президентската администрация до медиите.

Припомняме, по време на лекция пред студенти от УНСС президентът не изключи опцията да сътвори партия.

 Президентът не изключи опцията да сътвори партия Обновена
Президентът не изключи опцията да сътвори партия

Румен Радев е на аудиенция в Москва на 21 и 22 май

Двама министри са потърсили среща с президента Румен Радев , изпълнявайки напътствията на премиера Бойко Борисов да отчетат активността на ведомствата си във връзка с публичните поръчки.

Министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков е изискал среща с президента , цитира по памет президентският секретар. Но такава среща надали ще бъде проведена. Контролът над министрите би трябвало да бъде упражняван от Министерския съвет и от Народното събрание. Президентът няма такива функционалности, сподели Стоянов.

 Борисов изпрати министрите си при президента да осветят публичните поръчки
Борисов изпрати министрите си при президента да осветят публичните поръчки

Аз публични поръчки не върша - аз давам отговор за политики

Стоянов дефинира прекъсването на плана за избор на вид изтребител за военната ни авиация като неточно проследена активност на комисията, която оценяваше офертите.

" Там се наговориха куп лъжи. Неистина е примерно, че служебното държавно управление е взело решение за закупуване на съответен вид изтребител . Няма такова нещо. Комисията, която работи от военни специалисти, е подредила единствено алтернативата от разнообразни видове самолети . Няма и една дума записана, където да се споделя, че се предлага да се закупи съответен вид изтребител. Това е.

 Първоначалният вид за избор на нов изтребител бил спорен
Първоначалният вид за избор на нов изтребител бил спорен

Оперативна успеваемост, ценова успеваемост, евентуална дълготрайност

По думите му, методиката за избора е била авансово заложена, а служебният кабинет " Герджиков " единствено е утвърдил протокол, показан от експертната комисия.

Назначената анкетна комисия не подходи, съгласно мен, по експертния метод, счита Стоянов. " Тя беше си сложила една-единствена цел - задачата да се предизвика президента. И тя беше основана, апропо, след едно изявление на президента още веднъж за корупцията ", напомни секретарят на президента.

Веднага след неговото изявление за корупцията последва конференция, водена от Цветан Цветано в. Там беше казано, че в тази ситуация сякаш има доста подозрения евентуално за корупция по високите етажи, че крадецът споделя: " Дръжте крадеца ". Никъде не откри и в протокола от нейната работа не е записано, че има такива корупционни подозрения, напомни Димитър Стонов. Това значи, че отпадат безусловно всички подозрения, които бяха по този начин тиражирани твърдо самоуверено от ръководителя на ПГ на ГЕРБ, заключи съветникът, съгласно който Цветанов прави извънредно смели изявления.

" Аз персонално, в случай че ми показват една методика за физическо образование, не бих си разрешил да дам оценка и да кажа дали е добра или неприятен а. Така че господин Цветанов прави несъмнено едни изявления, които не са истина. Ако си спомняте, той говореше за осми аршин - ами, единствено да му кажа, че критериите са 3, и нормално след 3 следва 4 или 5, само че не и 8. Така че несъмнено това не е по този начин ", съобщи Димитър Стоянов.

Относно схемата за заплащане на определения вид изтребител Стоянов напомня, че разполага с писма, в които военният министър пита финансовия си сътрудник дали е наложителна схемата.

Отговорът гласи: " По отношение на схемата с примерно избрания на заплащанията, както и прогнозните периоди за доставка на активите по плана за капиталов разход, считаме , че от бюджетна позиция тази информация е наложителна ".

Министърът на финансите споделя, че е наложителна. Така че несъмнено комисията не е стигнала до вярното умозаключение, твърди Стоянов и напомня, че комисията не е работила с специалисти, а с военния министър и зам.-министър. Те не са взели участие в процеса от 2 юни 2016 година до август месец 2016 . Тогава бяха готови така наречен " претенции за даване на информация ", когато в действителност беше въведено такова ограничаващо изискване като задължителност на схемата за заплащане. Това са все неща, които останаха може би неразкрити пред обществеността, или пък целеустремено скрити.

Служебното държавно управление извърши периодите, заложени от предходното държавно управление на Бойко Борисов. Военният министър Николай Ненчев е разписал настояването за даване на оферта. Там са записани съответни периоди . Служебното държавно управление закъсня с одобряването на протокол, посочи Стоянов.

Той даде образец със заключението на комисията, която изрича изрично мнение, че ПИР-ът (проект на капиталов разход) не е бил квалифициран добре. Този ПИР е държавен разход . Проектът на капиталов разход е признат на 1 април 2016 година от Министерски съвет. На 2 юни 2016 година е признат от Народното събрание.

Съветникът, който е и някогашен летец, напомня, че и Цветан Цветанов е дал своя вот за плана за капиталов разход. Излиза, че комисията, назначена от него, внезапно споделя, че планът, който е квалифициран от 43-то Народно заседание е нефелен. Комисията не споделя, че експертната група е направила неточност, че е позволила недостатъци. Напротив, упреците са към неналичието на политическо управление, надзор на процеса от Министерството на защитата, основан нормативен вакуум, сподели Стоянов, наблягайки, че рецензиите са към изпълнителната власт.

Запитан да не би плановете за рационализация на армията да не се реализират, тъй като някои не са съумели да си разпределят комисионните, Стоянов разгласи че във връзка с плана за избор на нов вид военен аероплан, за комисионни се приказва извънредно мъчно.

Това, което беше препоръчано от работната група, е да бъде подписан контракт държавно управление с държавно управление . Едва ли някой би си помислил, че държавното управление на Съединени американски щати, държавното управление на Португалия, държавното управление на Швеция е корумпирано да речем, сподели Стоянов.

 Борисов недоумява: Летят 4 кугъра и 1 спартан, а сме платили доста
Борисов недоумява: Летят 4 кугъра и 1 спартан, а сме платили доста

Да се направи нужното и за ремонта на постройките в поделенията, това, което армията заслужава

З апитан за какво летят единствено 4 " Кугъра " от 12, и един " Спартан " от 4 , както твърди Борисов, съветникът на Радев отговори, че спартаните са три, тъй като единият е във формированието за носене на дежурство и е заявен пред нашите съдружници. Друг би трябвало да носи нашето дежурство по аварийно-спасителни интервенции или пък да взе участие при нужда при терористичен акт, и естествено, третия нормално има отводи.

Винаги има един аероплан, който е на обзор, на регламентирани работи . Така действително два се поддържат в непрекъсната редовност. Затова са три.

И в случай че държавното управление беше спазило признатия от тях рамково съглашение (РМС) през 2011 година, в този момент нямаше да бъде един, щяха да бъдат 2 или 3 изправни (военнотранспрортни самолета " Спартан " - б.р.).

12 " Кугъра " са закупени, 4 от тях са в редовност. А дали господин Борисов знае, че тези 4 " Кугъра " се поддържат извънредно мъчно , запита реторично президентският консултант.

Причината е, че тяхната поддръжка не е в ремонтна организация, а ляга на плещите на авиотехниците от база " Крумово ". Допълнително им беше спусната задачата за осъществяване на ревизия на " Кугърите " без да бъде повишен по щат с нито един човек, сподели Стоянов. " Тоест, същият този състав дали обслужва 3 вида вертолети или 4 вида вертолета няма значение . Освен това, за " Кугърите " има подписано рамково съглашение, има контракти, няма финансиране ", сподели Стоянов.

По думите му, в случай че бъде отпуснато финансиране, ще летят несъмнено и 12-те " Кугъра ". Освен финансиране обаче е належащо да се намерения и за персонален състав, с който да бъде подкрепена авиобаза " Крумово ".

" Крумово " също има заявено формирование към вертолета , към нашите съдружници от НАТО, също така има друго формирование, което е към Европейския съюз, напомни Стоянов и загатна, че министър председателят би трябвало да бъде информиран за това.

В отговор на думите на премиера Борисов, че авиацията е приземена, само че ще взе участие на парада, Димитър Стоянов изясни, че е продължен ресурса са самолетите ни и то с помощта на българските техници, някои от авиобаза " Безмер ".

Въпреки държавното управление авиацията хвърча, сподели Стоянов откакто в детайли изрежда по какъв начин е продължен ресурса на съществени елементи на военните ни самолети.

" С изявлението на някои политици, с всеки изминат ден стартирам да се отчайвам, тъй като говореното на лъжи, говоренето на безусловно казано неистини, почват да отвращават елементарния жител от политическата класа. Трудно е да се каже дори, че е и класа ", сподели Стоянов.

 Президентството опровергава изказванията на Цветанов
Президентството опровергава изказванията на Цветанов

Администрацията на Радев разгласява препоръчаната на КСНС позиция

Да излезеш от Конституционния съвет на открито и да кажеш, че президентът Радев е подхванал стъпки за излизане от НАТО и Европейски Съюз , при изискване, че не е и дума упомената и не е коментирано изобщо, това не е чест и достолепие, съобщи президентският консултант във връзка думите на ръководителя на ПГ на ГЕРБ.

Помолен да разяснява първата година ръководство на третия кабинет на ГЕРБ Стоянов съобщи: " Големият триумф с дълга не мисля, че е триумф. Когато 2009 година дългът беше 9,99 милиарда, да го направиш през 2016-а 27 милиарда и по-късно да го свалиш до 25 милиарда , това ли е огромният триумф? ".

" Още повече че огромна част от страните не понижават дълга си, а тези пари ги вкарват в стопанската система , с цел да може страната да направи един рестарт и да получат повече дивиденти посредством налози и така нататък ", сподели Димитър Стоянов.

 Радев снел доверието на НАТО и Европейски Съюз към България
Радев снел доверието на НАТО и Европейски Съюз към България

Цветанов прикани Радев да осветли по какъв начин е финансирал акцията си

Относно намаляването на безработицата до 5,7% той сподели: " Наистина е огромен триумф, изключително когато 1,5 милиона българи ги няма. Ако Борисов продължава със същата политика, ами идващите 10 години ще изчезнат още 1,5 милиона и безработицата сигурно ще стане под 2 % и тогава ще бъде регистрирано за следващ триумф или по някакъв различен метод. ".

Като триумф на държавното управление съветникът на президента Румен Радев дефинира издигането на Западните Балкани за приоритет на нашето европредседателство .

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР