Към момента не сме сигурни дали вече Омикрон не е

...
Към момента не сме сигурни дали вече Омикрон не е
Коментари Харесай

Първи съмнения за Омикрон в България

Към момента не сме сигурни дали към този момент " Омикрон " не е навлязъл в страната. Имаме някои подозрения, които се базират на предварителни проучвания, получени от PCR тест. Това съобщи пред bTV доцент Ивайло Алексиев, вирусолог в Националния център по заразни и паразитни заболявания. По думите му съмнителните проби късно снощи са били заредени в специфичния секвенатор, който се употребява за сходни проучвания, тъй че най-рано в петък ще стане ясно дали " Омикрон " участва измежду тях. Тестовете са на хора от разнообразни елементи от България, като за момента няма данни дали те са пътували в чужбина.

" Към момента е ясно, че този вирус се предава по-лесно, по-бързо се удвоява броят на хората, които са инфектирани, спрямо предходния " Делта " вид ", изясни доцент Алексиев. Той сподели, че към момента не е несъмнено дали болестта ще протича по-тежко при хората, инфектирани с " Омикрон ", както и дали новият вид ще може да заобикаля имунитета от ваксини или преболедуване.

Очаква се, че " Омикрон " ще навлезе паралелно с циркулиращия сега у нас " Делта " и след това ще се разбере кой от тях ще стане преобладаващ, само че това най-вероятно ще отнеме месеци.

Новите случаи на ковид у нас са 2299. Близо 82 % от случаите за деня са открити при ваксинирани. Осем на 100 са позитивните проби от направените 27 694 теста.

Починалите за последното денонощие са 103, 97% от тях не са били имунизирани. Новопостъпилите в болнични заведения за ден са 650, 86 на 100 от тях не са били имунизирани. Общият брой на приетите в болница е 5702. От тях 627 са в интензивни отделения. Оздравелите са 2016.

През миналото денонощие са сложени 17 802 дози ваксини. Така хората със приключен имунизационен цикъл към този момент са 1 815 336 души. С бустерна доза към този момент са 139 457 души.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР