Към момента не сме получили френско предложение, което да е

...
Към момента не сме получили френско предложение, което да е
Коментари Харесай

Премиерът Ковачевски: Не сме получили предложение от Франция за премахване на ветото

„ Към момента не сме получили френско предложение, което да е хармонизирано на равнище всички страни членки на Европейския съюз “, съобщи министър председателят на Република Северна Македония (РСМ) Димитър Ковачевски на конференция от Охрид, където взе участие в Преспанския конгрес за разговор.
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 474
„ Ако страните-членки, в това число Република България, се спогодят за предложение по отношение на разширението на идната среща на върха, то ще ни бъде изпратено и ние ще го разгледаме и ще дадем своите забележки “, сподели министър председателят.

Ковачевски акцентира още веднъж, че Северна Македония има доста ясни позиции, че македонският език и еднаквост не са предмет на разискване и че Преговорната рамка е многостранен документ, който ще би трябвало да бъде утвърден от всички страни членки и ще разреши привършване на всички отворени въпроси в процеса на присъединение към Европейски Съюз.

Премиерът на Северна Македония,цитиран от БТВ, допълва че решението би трябвало да бъде изцяло и да подсигурява, че с него няма да има други условия по отношение на по-нататъшния прогрес на РСМ в евроинтеграцията.

„ Ние като страна оценяваме напъните на европредседателството и френския президент Макрон, който в навечерието на срещата има самодейност за намиране на решение. Както оповестяват медиите, има предложение, което явно е изпратено до Република България и ще би трябвало да се прегледа посредством нейните институции “, сподели Ковачевски.

По отношение на „ вътрешната динамичност на политическите връзки в България “ Ковачевски счита, че в София този развой е „ инструментализиран и политизиран и се е трансформирал в една от точките на вътрешнополитическата битка “, за разлика от ръководещата коалиция в Скопие.

„ Какво ще се случи в Република България ние не знаем, това зависи от събитията в техния парламент “, означи Ковачевски.

„ По въпроса за започването на договаряния, аз означих, че ние не би трябвало да се ангажираме с дати, тъй като сега това минимум зависи от нас “, уточни Ковачевски.

„ Имаме четири позитивни отчета от страна на Европейски Съюз, а законодателството ни е синхронизирано на 45% с европейското, което е доста повече от страни, които към този момент са почнали договаряния с Брюксел “, сподели македонският министър председател.

„ Ние няма да се откажем от участието в Европейски Съюз, което е наша стратегическа цел, освен политическа. 80% от търговията ни е с страни от Съюза, най-голяма брой наши жители се намира главно там. Разговорите обаче би трябвало да продължат въз основа на европейските полезности и въз основа на наредбите на договорите, с които е образуван Европейски Съюз “, съобщи Ковачевски.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР