Към момента не се предвижда промяна на сроковете на валидност

...
Към момента не се предвижда промяна на сроковете на валидност
Коментари Харесай

Зелените сертификати ще важат в България, дори да са изтекли

Към момента не се планува смяна на периодите на годност на зелените документи за България. Това съобщи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев на брифинг през днешния ден. Той разясни, че оповестеното през вчерашния ден от Министерството на опазване на здравето приключване на периода на документите на 93 хиляди български жители важи единствено, в случай че хората желаят да пътуват отвън страната.

Сроковете, които са контрактувани на интернационално равнище не важат за страната ни и все още не се планува тяхната смяна. Много страни в Европа взеха решение да понижат периодите на документа до 6 месеца, а някъде и на 3. Но тук сходен въпрос не е обсъждан “, уточни Кунчев.

Припомняме, че предходната седмица Европейската комисия одобри правила, които задължават страните да лимитират валидността на Коронавирус документите до 9 месеца след слагането на последната доза на първичната имунизация. Като разпоредбите влизат в действие от 1 февруари.

Кунчев акцентира, че в случай че срокът на годност на към този момент публикуван зелен документ е изминал, той може да бъде възобновен с още 9 месеца, в случай че бъде сложена бустерна доза. Към момента след нея няма период на документа, защото липсват данни какъв брой време трае имунитетът.

Той добави, че сега България „ катери пика на петата вълна и изненада в това няма. Ръстът ще продължи още 1-2 седмици”.

Кунчев изясни, че има сериозна разлика в заболеваемостта в обособените райони на страната и в случай че над 2/3 от общините отчетат скок на случаите, ще се обсъдят ограничения и на национално равнище.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР