Към момента на територията на страната има около 30 хил.

...
Към момента на територията на страната има около 30 хил.
Коментари Харесай

Министерството на туризма ще администрира парите за бежанците

„ Към момента на територията на страната има към 30 хиляди украински жители. Сумата, която ще се отпусне за тях е гласувана по в действителност разноски “ – това разгласи министърът на финансите Асен Василев в края на днешното съвещание на Министерския съвет.

Василев изясни, че украинските жители имат период до 31 март да се записват за краткотрайно пребиваващи и да получат краткотраен статут на бежанци. Всички новопристигащи жители от Украйна би трябвало да се записват, с цел да получат този статут. Той им е нужен, с цел да могат да получават помощта от 40 лв. дневно.

Тъй като броят на идващите се усилва всеки ден, помощта ще бъде предоставена на действително регистрирани в действителност разноски. Мярката ще се управлява от Министерството на туризма.

Освен това решение през днешния ден на държавното съвещание е било признато на министъра на електронното ръководство да се разпореди да създаде софтуерна опция за електронна идентификация посредством мобилно устройство в границите на 2022 година.

Това ще е спомагателна опция за отдалечено идентифициране на консуматори и ще бъде паралелно прилагано дружно с процедурата, която се прави от Министерството на вътрешните работи, изясни представителят на кабинета на премиера - Лена Бориславова.

Тя посочи, че главен акцент в разискванията на Министерския съвет е била войната в Украйна и последствията от нея, свързани с украинските жители.

България се причислява към ограниченията на стартиралата за първи път Европейска инструкция за краткотрайна протекция, която ще разреши ускорено включване на украинските жители на пазара на труда в Европа, и надлежно в Република България.

За украинските бежанци ще бъдат основан подобаващи условия, тъй че да се избегне филантропична рецесия на територията на страната ни и да се  разреши ефикасната им интеграция в българското общество, тъй че те да не са подвластни единствено от помощи  от бюджета.

В тази връзка, продължи Бориславова, е било взето решение за даване на краткосрочна 3-месечна филантропична помощ от до 40 лв. дневно на тези жители от Украйна, влезнали на наша територия, които нямат дом, протекция и никакви средства за оцеляване.

Целта на помощта е да даде начален старт на украинските жители, след което те да могат дейно да се включат в пазара на труда у нас. Или,  в случай че преценяват, да се насочат към друга страна, в която имат близки, или желаят да преустроят живота си по различен метод.

С тази мярка ще бъде подкрепят и българския туристически бранш, който в създалата се обстановка може да чака отлив на туристи. Ето за какво мярката ще бъде разпределена сред хотели и други места за настаняване, които са изразили подготвеност да се включат в проекта на държавното управление за даване на филантропична помощ на украинското население.

На въпрос дали България ще изпраща изтребители за Украйна, Лена Бориславова бе безапелационна, че това няма да се случи и че държавното управление към този момент е застанало зад това решение и то не е било предмет на разискване в границите на днешното съвещание на Министерски съвет.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР