Към момента може да се очакват поредните избори с най-ниска

...
Към момента може да се очакват поредните избори с най-ниска
Коментари Харесай

Медиана: 7 формации в НС, ако изборите бяха дне

Към момента може да се чакат следващите " избори с най-ниска изборна интензивност ", седем обединения преодоляват 4-процентната преграда за влизане в Народното събрание, ГЕРБ-СДС се обрисува като първа политическа мощ, като води с към 2% на " Продължаваме Промяната – Демократична България ". Това сочи изследване на " Медиана " за настройките на гласоподавателите към 23 март.

Данните на " Медиана " демонстрират, че пред урните могат да се чакат към 2,5 млн. гласоподаватели. Но 10% от деклариралите, че може да отидат до урните не са решили твърдо дали ще го създадат и за кого ще гласоподават. Това съставляват към 250 хиляди колебаещи се евентуални гласоподаватели, които могат фрапантно да трансформират актуалната картина, показва социологическата организация

Към момента ГЕРБ-СДС получава желанията на 24,7% от решилите да гласоподават, като изпреварва с към 2№4 пред обединението ПП–ДБ (23,1 на сто). ПП-ДБ към този момент не съумява да консолидира изцяло някогашните гласоподаватели на двете съществени обединения участващи в нея, отбелязва " Медиана "

" Възраждане " – с 14,5 %, все още е трета политическа мощ, като данните демонстрират повишаване на капацитета им. Движение за права и свободи са четвърти с 13,2%, само че при проучването не е регистрирана обичайна поддръжка за партията от гласуването в чужбина.

Българска социалистическа партия получава 8,6%, като наподобява, че към този момент е спряла бурния отлив на симпатизанти, само че тук доста се е нараснал размерът на колебаещи се гласоподаватели – нещо нехарактерно за тази партия, се отбелязва в разбора на " Медиана ".

Данните ѝ към 23 март 2023 година демонстрират, че идващият парламент евентуално ще бъде образуван от седем партии/коалиции. " Левицата " (4,3%) и " Български напредък " (4,5%) към този момент са над бариерата за влизане в Народното събрание. Има Такъв Народ също резервира шансове (3,4%).

 

 Отговори на въпроса: А АКО ДНЕС, СЕГА ИМАШЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ, ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ? в % от деклариралите, че ще гласоподават

Отговори на въпроса: А АКО ДНЕС, СЕГА ИМАШЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ, ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ? в % от деклариралите, че ще гласоподават

Според " Медиана " настройките на гласоподавателите все още не дават особени очаквания за бърз излаз от политическата рецесия.

" Независимо от това коя политическа групировка ще бъде първа и коя втора (респ. трета, четвърта) те ще би трябвало да решат една доста комплицирана гатанка. Огромната маса от гласоподавателите (около 60%) не биха желали нито държавно управление лидирано от ГЕРБ, нито държавно управление лидирано от ПП-ДБ, нито съдружно държавно управление сред двете (потенциално първите две политически формации). Същевременно голямата маса от гласоподавателите са омерзени от непрестанната политическа баталия и политическа неустойчивост и желаят сформирането на постоянно държавно управление ", показва " Медиана ".

Според разбора на организацията се оформя парадоксална картина:

" Не желаеме тия, не желаеме и ония, не ги желаеме и дружно, само че … би трябвало да се сформира постоянно държавно управление! "

Вероятно единствения излаз от това състояние е съставянето, под някаква форма, на " служебно " (временно, експертно и т.н.) непартийно държавно управление … или нови избори, заключава " Медиана ".

Отговори на въпроса:  СПОРЕД Върховен административен съд, КОЕ Е ПО-ДОБРЕ ДА съдебна експертиза СЛУЧИ СЛЕД ИЗБОРИТЕ – ПО-ДОБРЕ Е ДА съдебна експертиза СЪСТАВИ РЕДОВНО ПРАВИТЕЛСТВО ИЛИ Е ПО-ДОБРЕ  ДА ПРОДЪЛЖИ ДА УПРАВЛЯВА СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО?   в % от деклариралите, че ще гласоподават



Изследването на " Медиана " е извършено в интервала – 17 - 22 март 2023 г.  година с 978 индивида (18+ години) посредством директно стандартизирано изявление и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е проучвателен план на организация МЕДИАНА и е осъществено със лични средства.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР