Към момента милиони по света свързваме Германия най-вече с вихрещите

...
Към момента милиони по света свързваме Германия най-вече с вихрещите
Коментари Харесай

Бирата като изкуство: Дортмунд - не просто удоволствие, а култура

Към момента милиони по света свързваме Германия най-много с вихрещите се пристрастености по футболните терени и тръпката към провеждащото се в страната Европейско състезание по футбол - Евро 2024.

Да спрем дотук обаче, би било несериозно. Особено когато всички представители на мощния пол (а и доста на нежния) са наясно, че това е държава, в която култът към бирата е по рождение. Любимото питие се употребява с литри в съвсем всеки град и неслучайно гледката на утоляващи жаждата си с чаша студена бира хора се среща на всички места.

 Дортмунд Istock

Не е изключение и Дортмунд.  Всъщност ето и любопитен факт - Бавария постоянно се е смятала за най-известния бирен център в страната измежду туристите, само че всъщност най-много от нея се създава точно тук.

В града има две огромни пивоварни, а най-популярната е Dortmunder Actien Brauerei (DAB), учредена още през далечната 1868 година, с годишно произвеждане от близо 4 милиона хектолитра (другата е Dortmunder Union Brauerei).
                             

Вкусът на тяхната бира се смята за крайъгълен камък в развиването на бирената просвета, като ценителите я определят като уравновесена и свежа с нотки на хмел и малц.

Разбира се, всичко това е въпрос на персонален избор, само че несъмнено в Дортмунд мъчно може да не ви допадне сходно питие. А в случай че сте и почитател, то сте на вярното място, тъй като тук се намира и музеят-пивоварна към DAB, от който можете да научите доста за историята на бирата.
                             

От центъра на града до музея се стига за към 15 минути и прекарването несъмнено си заслужава. Ще видите по какъв начин обичаната напитка минава през всички софтуерни стадии на подготовка, преди да се озове на масата ви.
                             

Ще разгледате оборудване от близкото (и не толкоз близко) минало - безусловно, откакто е било извадено от произвеждане.

Ще узнаете какви типове бира са се произвеждали през годините и даже ще имате шанс да зърнете част от техните реклами по това време посредством ретро бар с бирени бутилки и тв приемник (в взаимозависимост от марката, сложена на таблата, пред вас ще се появи реклама на съответната бира).
                             

И с изключение на, че ще се позабавлявате, ще усетите и най-важното - че в Германия консумирането на бира е на първо място култура в комбиниране с удоволствието от нея



 бира дортмунд iStock

 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР