Към момента има възможности за доставки на природен газ, които

...
Към момента има възможности за доставки на природен газ, които
Коментари Харесай

Калоян Стайков разкри кой измества Газпром от енергийния пазар

Към момента има благоприятни условия за доставки на природен газ, които нито са изпуснати, нито е толкоз отчайващо ситуацията, колкото го изкарват някои. Тези благоприятни условия са под изискване, че служебното държавно управление направи спомагателни стъпки за обезпечаване на спомагателни доставки. Това сподели в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия енергийният специалист Калоян Стайков.

Към момента най-сигурните източници наподобяват доставчиците на полутечен газ, които внасят газ за Европа. Те малко по малко стартират да заместват доставчиците от " Газпром ". Има опция и за доставки на тръбен газ от Норвегия, съобщи Стайков.

Ако " Газпром " спре напълно природния газ за Европа, обстановката става друга и прочитът на обстановката ще е различен, посочи той.

Европа загуби много време, още през февруари можеше да се планува, че ще има ограничаване и прекъсване на доставки на газ от Русия. Трябваше по-рано да стане ясно на Европейския съюз, че това, което Русия приказва, и това, което прави, са две разнообразни неща, акцентира енергийният специалист.

Той разяснява, че България не получава количествата природен газ по контракта с " Газпром ", тъй като Русия е решила едностарнно да промени изискванията. При американския газ приказваме за краткосрочни доставки. Когато доставките са краткосрочни, те, естествено, са на по-висока цена. Миналата година дебатът беше на база цена, търсеше се по-евтиният, а тази година към този момент дебатът е за обезпечаването на доставките, сподели още Калоян Стайков.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР