Към момента има около 100 души, които са потърсили помощ

...
Към момента има около 100 души, които са потърсили помощ
Коментари Харесай

За два дни 100 души са потърсили чата за първа психологическа помощ на БЧК

Към момента има към 100 души, които са потърсили помощ от Националния онлайн чат, който БЧК започва в понеделник, с цел да отговори на потребностите на обществото в изискванията на изключително състояние в страната, подбудено от пандемията COVID-19 и нарасналото равнище на стрес. Това сподели пред БГНЕС Деница Баръмова, шеф на Дирекция „ Български юношески Червен кръст “ БЧК.

На уеб страницата на организацията www.redcross.bg близо 30 експерти по психосоциална поддръжка на БЧК, всеки ден от 10:00 ч. до 12:00 ч., от 15:00 ч. до 17:00 ч. и от 20:00 ч. до 22:00 ч. дават безвъзмездна и конфиденциална поддръжка на хората, които са у дома и изпитват усложнения при оправянето с актуалната конюнктура, и които ще имат опция да споделят своите терзания и безпокойствие. Всеки, който има потребност от поддръжка, може да написа в чата във всеки един миг, а екипът, предоставящ услугата, ще дава отговор в границите на посочените часове. Във всяко останало време, несъмнено, всеки може да остави офлайн известие. Освен оказваната при потребност психична и психосоциална поддръжка, експертите от БЧК дават и информация за дейностите на организацията, ориентирани към нуждаещите се хора по време на изключителното състояние, както и за ограниченията на държавното управление по отношение на ограничението на разпространяването на ковид.

Директорът на БМЧК изясни, че над 50 от тези 100 души, които са потърсили помощ са се свързали онлайн. Така са извършени над 50 чата от експертите по психосоциална поддръжка. “Очевидно, че потребността е огромна и хората имат тази нужда да се свържат и по този различен, безусловно неизвестен, изключително в онлайн частта метод, с хора, които могат да ги изслушат, могат да им окажат такава помощ “, изясни Деница Баръмова. Тя уточни, че въпросите са разнообразни. „ Тъй като ние даваме информация за формалните ограничения, подхванати от държавното управление за ограничение на COVID-19, само че също по този начин доста огромен % от хората търсят помощ за справяне със стресовата обстановка. Това в действителност е главната цел на онлайн чата – да подпомогнем на популацията да се оправи в тази нова стресова обстановка по отношение на COVID-19 “, сподели Баръмова.

А другояче тя изясни, че към сегашния миг БЧК извършва всички действия, които са нужни във всяка една регионална организация, т.е. в цялата страна. „ Те са свързани с подкрепяне главно на обществения патронаж. Нашите стратегии за домашни грижи са в деяние и към момента работят сътрудниците, подкрепяме логистично на всички места и в националния ни логистичен център цялата интервенция и в поддръжка на Министерство на здравеопазването, също и Националния действен щаб “, изясни тя. Деница Баръмова напомни също по този начин и че БЧК взаимно с DMS отвори акция за набиране на средства в помощ на дейностите на Щаба и Министерство на здравеопазването. „ Всеки може да подари на къс номер1466, също по този начин и онлайн и посредством банковата сметка, която може да бъде открита на www.redcross.bg “, сподели Баръмова. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР