Към момента има около 1 милион и 700 хиляди тона

...
Към момента има около 1 милион и 700 хиляди тона
Коментари Харесай

Няма как да излезе сметката на нито един зърнопроизводител през тази година

" Към момента има към 1 милион и 700 хиляди тона пшеница по складовете на производителите. Наличен е и съвсем един милион тона слънчоглед. Това е много повече от всички предишни години. Имаме рекордни останки. Реколтата, която следва да приберем, е със ужасно висока себестойност, а цените са доста надолу. Няма по какъв начин да излезе сметката на нито един производител през тази година ". За това алармира Илия Проданов, консултант на министъра на земеделието и ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Той изясни пред БНР, че към момента се чака една естествена годишна продукция, макар че климатът въздейства върху качеството на зърното през последния месец.

" И откъм рандеман, и като опция за прибиране на реколтата ".

В момента цената на пшеницата е до 38 стотинки, ечемикът е от 30 до 32 стотинки и ще има доста огромна загуба, уточни Проданов.

Търсенето на нови пазари за българското зърно е дълготрайна мярка, сподели още той.

" Проблем с пазара на артикули има в целия Европейски Съюз. Трябва да има несъмнено преосмисляне на разпоредбите и условията към производителите "

Той не счита, че е финансовата поддръжка би помогнала в тази ситуация. Забраната за импорт на зърно в България и още няколко европейски страни до 15 септември също не взема решение казуса. 

" За да работи тази възбрана, тя би трябвало да бъде разширена. Необходимо е в списъка да влязат и други артикули и култури – олио, изсъхнало мляко, мед. Срокът на деяние също не е задоволителен. Трябва да бъде най-малко до края на годината. Всичко е въпрос на връзка с Европейска комисия. Единственото решение е прекъсването на този импорт в Европа, най-малко до момента в който успеем да почистим нашите количества ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР