Към мен в качеството ми на народен представител и член

...
Към мен в качеството ми на народен представител и член
Коментари Харесай

Ирена Анастасова към министър Цоков: Опасно е без яслени специалисти, само с НПО-та на властта да правите закони за ранно детско развитие

„ Към мен в качеството ми на депутат и член на Комисията по образованието и науката в Народно събрание, както и към нашата парламентарна група – на „ Българска социалистическа партия за България “, се обърнаха с отворено писмо шефовете и личният състав на 219 независими детски ясли в страната. В него те показват основателна паника от настоятелните опити за смяна в законовата база, което да докара до преобразуването им в просветителни институции по смисъла на Закона за предучилищно и учебно обучение и надлежно – да бъдат включени в системата на Министерството на образованието и науката “. 
С тези думи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ и дълготраен учебен шеф Ирена Анастасова се обърна към просветителния министър Галин Цоков в парламентарния си въпрос. 
Тя напомни, че опитите за превръщане не са от в този момент, те са от декември 2022 година „
„ Към днешна дата шефовете и личният състав на тези 219 детски ясли споделят паниката си, че на всички работни срещи и полемики по проблемите на ранното детско развиване те не са канени, нито техни представители, нито на българската асоциация на експертите по здравни грижи. А това, в действителност, са експертите, притежаващи нужните компетентности и познания, директно ангажирани, това са хората, които познават в елементи грижата, възпитанието, образованието и потребностите на децата в яслена възраст от 0 месеца до 3 години “, уточни Ирена Анастасова. 
Тя добави и паниката им, изразена в писмото, че нито един представител на детските ясли не е поканен и не взе участие в работните групи, които касаят промените в региона на ранното детско развиване. „ За сметка на това в тези работни групи вземат участие необятен кръг Неправителствени организации, тясно обвързани с депутати и министри. Авторите на проучването „ Визията за децата на България “, да вземем за пример, на което стъпва тактиката за ранно детско развиване, са хора с специалности, нямащи нищо общо с грижата, възпитанието и образованието при деца на възраст от 0 месеца до 3 години: Нора Гавазова, основател на визията е шеф на Детска къща-Варна, чийто контингент са деца от 3 до 10 години. Цветелина Заркин е учител в Лесотехническия университет в София с научни ползи в региона на ръководството на околната среда, устойчивото развиване на туризма и маркетинга. Марияна Георгиева е учебен психолог, а методът, въз основата на който имат искания да построяват тази тактика и този документ, е учебен метод за възраст от 3 до 6 години “, уточни от парламентарната естрада Ирена Анастасова.
„ Хората в това намерено писмо декларират, че е извънредно непрофесионално и рисково да се оферират и плануват промени в закони и наредби въз основата на документ-изследване, тъй наречените „ Визия за децата на България “, който е направен от хора, непритежаващи нужния професионален опит, познания и експертиза за деца във възрастовата група от 0 месеца до 3 години “, съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “. 
По думите й шефовете и личният състав на тези 2019 детски ясли акцентират и обстоятелството, че проучването е направено в рамките единствено на 6 месеца, на база на извънредно дребна представителна извадка от 300 деца, на възраст от 2.5 до 10 години, единствено в 10 града на България. 
Тяхното писмо приключва: „ Недопустимо е сходен документ да се употребява за основа, върху която да се градят закони и се правят промени, касаещи най-важното, а точно – децата “, цитира Ирена Анастасова.
След което насочи въпросите си към министър Цоков: „ Каква е позицията на МОН по поставените в писмото проблеми? Считате ли за обикновено и възможно в работните групи, които провежда МОН или Министерски съвет, както и в други формати, които касаят промените в региона на ранното детско развиване да не бъдат канени и да не вземат участие представители на детските ясли? “
След отговора на просветителния министър Ирена Анастасова уточни: „ Добре е, че сте намерили разговор с представителните организации. Напрежението и терзанието потеглиха от неприятната връзка и от обстоятелството, че по този начин не се прави. И се надявам, че ще се откри механизъм, в който детските ясли, с изключение на, че ще бъдат, може би, включени в системата на учебно и предучилищно обучение, няма да излязат и от системата на Министерството на здравеопазването. Тъй като преди всичко в тази възраст е здравето на детето. И по-късно е всичко останало “, заключи националният представител от Българска социалистическа партия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР