Към края на юли бюджетното салдо по Консолидираната фискална програма

...
Към края на юли бюджетното салдо по Консолидираната фискална програма
Коментари Харесай

Приходите в бюджета са с 13,2% повече към началото на август

Към края на юли бюджетното салдо по Консолидираната фискална стратегия е позитивно и възлиза на 3,2 милиарда лв.


Преизпълнение на бюджета към края на юли, регистрира Министерството на финансите. Бюджетното салдо по Консолидираната фискална стратегия е позитивно, т.е. приходите изпреварват разноските и възлизат на 3,2 милиарда лв.. Постъпилите доходи, помощи и дарения към края на юли 2019 година са в размер на 25,9 милиарда лв. или 59,2% от годишните планове. В съпоставяне с предходната година това е нарастване с 13,2%.

Общата сума на данъчните приходи, в това число от осигурителни вноски, възлиза на 20 488,6 млн. лева Приходите от директни налози са в размер на 3,8 милиарда лв., а от косвени - 9,7 милиарда лв.. По-голямата част от сумата идва от събрано Данък добавена стойност, следват акцизите и постъпленията от мита.

Събраните пари от обществени и здравноосигурителни вноски към края на юли са над 6 милиарда лв.., което съставлява 57,9% от разчетените за годината.

Неданъчните доходи са в размер на 4 041,7 млн. лева, което съставлява 61,0 % от годишните планове. Следва да се означи, че при неданъчните доходи се демонстрира базов резултат в частта на приходите по бюджета на Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ заради влезлите в действие промени в Закона за енергетиката от 01.07.2018 година, с които бе изменен механизмът за събиране на доходи по бюджета на фонда. Поради тази причина приходите по бюджета на фонда към юли 2019 година са по-високи от постъпленията за същия интервал на 2018 година
   
Разходите към края на юли, включващи и вноската към бюджета на Европейския съюз към юли 2019 година, възлизат на 22,7 милиарда лв.., което е 42,9 % от годишните планове. Разходите се усилват с 10% в съпоставяне със същия интервал на предходната година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР