Към края на седмицата температурите ще се повишават, но нараства

...
Към края на седмицата температурите ще се повишават, но нараства
Коментари Харесай

Времето ще се оправи чак за Великден

Към края на седмицата температурите ще се покачват, само че нараства и вероятността за следобедни превалявания.

В първите дни от новата седмица минималните температури ще останат относително ниски за април, само че до края й чакаме гладко стопляне.

През нощта против понеделник по-значителни превалявания чакаме над Южна и Югоизточна България, където те могат да доближат до 20-30 л./кв.м., предвижда Meteo Balkans.

Над останалата част от страната дъждовете ще са относително по-слаби. 

С понижението на температурите през нощта против понеделник в Шуменското плато, Предбалкана и високите полета в Западна България дъждът ще се примесва или ще минава в сняг. Очакваме да се образува и тънка снежна завивка. Границата сред дъжд и сняг ще е сред 800 - 1100 метра надморска височина, а в някои региони в Западна България - под 750 метра. В планините преваляванията ще се усилният и ще има условия за виелици. 

През първия ден от новата седмицата времето ще е най-вече облачно и на доста места ще превалява слаб дъжд. До края на деня преваляванията в по-голямата част от страната ще стопират - най-късно над Източна България и планинските региони. Преди обяд вятърът към момента ще е от североизток, а следобяд ще стартира да се ориентира от югоизток и ще отслабва. 

Минималните температури ще се намалят и ще са сред 0°С до 7°С, като обичайно по-ниски ще се задържат в планинските региони и котловините от Западна и Североизточна  България – до 0 - 3°С. Най-високи чакаме да са минималните стойности в региона на Видин, Сандански и по Черноморието – до 5 - 7°С.

Преобладаващите оптимални температури в страната едва ще се покачат и ще са сред 6° до 9°С. Малко по-високи ще са те в Югозападна и Северозападна България - до 10 - 12°С.

Времето в планините ще бъде облачно и мъгливо и на доста места с превалявания от дъжд, а над 700-900 метра - и от сняг. След  обяд преваляванията последователно ще стопират, само че на обособени места, основно в Централна Стара планина и Рило-Родопската област, към момента ще превалява слаб сняг. Ще продължи да духа сдържан до мощен североизточен вятър. Ще има условия за виелици. Максималната температура на 1200 метра ще бъде към минус 2°, на 2000 метра - към минус 7°.

Над Черноморието - Вечерта и през нощта против понеделник, основно в югоизточните региони, ще има условия за обилни по количества превалявания. През деня времето ще се задържи с променлива облачност и със слаби  валежи от дъжд. Към края на деня преваляванията от север ще отслабват, а до вечерта и ще спрат. Ще остане прохладно с сдържан, краткотрайно мощен вятър от север-североизток, който по здрач ще стартира да се ориентира от изток-югоизток и да отслабва. Максималните температури ще са 7°-8°С.

Времето в София – През нощта против понеделник ще се задържи с променлива облачност и на обособени места ще превалява слаб дъжд, а над 750-850 метра - и сняг. До обяд преваляванията последователно ще стопират и облачността последователно ще се раздира и ще понижава. Минималните температури ще се покачат и ще са към 1°С, а оптималните ще са до 8°С. 
Прогноза за ФПЧ - Не се чакат замърсявания в огромните градове - равнищата на фини прахови частици в атмосферата ще са в норма.

Времето в Балканите – През идващите 72 часа Балканите ще останат под въздействието на многоцентрова област от ниско налягане. Времето на полуострова ще се задържи дъждовно. В южната и югоизточната половина на Балканите ще паднат обилни по количество превалявания. А над планинските - и от сняг. 

Времето във вторник и сряда  ще остане без основна смяна. Следобед във вторник чакаме още веднъж превалявания от сняг в Предбалкана и по високите полета от Западна България с надморска височина от 700-800 метра. Слаби превалявания от дъжд чакаме в Дунавската низина. Над останалата част от страната времето ще се задържи със  значителна облачност. Минималните температури ще са сред 0° и 5°, в обособени котловинни полета в Западна България и малко под минус 1°, ще има условия и за късни слани. Максималните температури в страната ще се покачват и ще са сред 8° и 14°. 

До вечерта във вторник и през нощта против сряда преваляванията в страната ще стопират.

Ново атмосферно разстройване чакаме да премине в сряда. От запад на изток облачността бързо ще се вплътни, ще стартират превалявания от дъжд, а в планинските региони - и от сняг. Значителни превалявания и гръмотевични стихии чакаме в Югоизточна България. 

Затопляне чакаме от четвъртък и петък. В четвъртък времето в страната ще е с раздрана облачност, само че топло за сезона. Вятърът ще е от юг-югозапад и ще се затопля. 

Повече облаци чакаме на Разпети петък, само че облачността ще е най-вече междинна и висока. В следобедните часове на обособени места е допустимо да превали временен дъжд с гръмотевици. Очакваните оптимални температури в по-голямата част от страната ще са над 22-23°С.

Времето на Велика събота и Възкресение  

В събота и неделя времето в страната ще е с раздрана облачност, до обяд - и с повече слънчеви часове. Следобед ще се развива купеста облачност и на обособени места ще превали и прегърми. Дневните температури в неделя ще са сред 22° и 27°.  
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР