Към края на пролетта следващата година би трябвало да видим

...
Към края на пролетта следващата година би трябвало да видим
Коментари Харесай

През пролетта на 2025 г. български летци трябва да летят на F-16 в България, каза Тагарев от САЩ

Към края на пролетта идната година би трябвало да забележим наши летци в България да летят на F-16. Това сподели министърът на защитата Тодор Тагарев, който на посещаване в Съединени американски щати, на Българското национално радио (БНР.) Темата с подготовката на инфраструктурата за идването на новите изтребители, които се, е била една от дискутираните, дружно с въпросите към вероятно разполагане на сили на НАТО в България, в случай че това се наложи. Акцент в диалозите е била и помощта за Украйна.

Посещението в Съединени американски щати на министъра на защитата стартира броени дни, откакто Тагарев за следващ път стана от партии в ръководството и опозицията. Повод за тях станаха неизпратени предложения от Министерството на защитата до депутатите за освещаването на бойните флагове на Богоявление. Визитата му е сега в който Украйна, а военната помощта на Съединени американски щати е, а помощта на Европейски Съюз за Украйна се Виктор Орбан.

" Друг акцент беше помощта за Украйна, който е главен детайл на нашата политика, защото с Украйна ние пазиме и себе си ", сподели Тагарев. Той добави, че помагайки на Украйна, България получава благоприятни условия да усили потенциала на отбранителната промишленост, да работи стопанската система и " да получим някои спомагателни въоръжения, които другояче не бихме могли да си позволим ".

По време на визитата си в Съединени американски щати Тагарев ще посети и Грийнвил, Южна Каролина, където е индустриалната линия на Локхийд Мартин за произвеждане на F-16. България от последната трансформация на многоцелевия изтребител. “Това, което слушам, са оптимистични вести. Надявам се персонално да се уверя по какъв начин върви производството. По-скоро тук въпросът е дали ние ще сме подготвени да посрещнем този военен аероплан - извънредно съвременен и ефикасен ”, сподели Тагарев. Той добави, че строителството на инфраструктурата за новия изтребител е тръгнало с голямо закъснение. Те би трябвало да бъда дислоцирано въз основата Граф Игнатиев. “До момента от американска страна нещата се движат по проект. Ще имаме задоволително готови водачи. Ние би трябвало да подберем най-подходящия инженерно-технически състав, който също да премине подготовка. И като подготвим инфраструктурата към края на пролетта идната година би трябвало да забележим наши летци в България да летят на тези самолети ”, сподели Тагарев.

В Съединени американски щати са обсъждани “всички действия, които са свързани с повишение на потенциала на България и дружно с нашите съдружници за въздържане на възможни съперници и защита на нашата територия, в случай че това се наложи ".

На среща със заместник-секретарят по защитата на Съединените щати Катлийн Хикс Тагарев е обърнал внимание на нуждата районният център за ремонт и поддръжка на бронираните бойни машини " Страйкър " да е в България. Преди месец и половина за покупката на 198 машини за към 2,5 милиарда лв.. Северна Македония също купи " Страйкър ".

По време на диалозите в Съединени американски щати заместител - асистент секретарят на Военновъздушни сили по въпросите на интернационалното съдействие Кели Сейболт е уверила министър Тодор Тагарев, че по плана за изтребителите Ф-16 " се работи по този начин, както се работи и по реализацията “ на плановете за потребностите на силите на Съединени американски щати.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР