Към края на първото тримесечие на 2022 г. на годишна

...
Към края на първото тримесечие на 2022 г. на годишна
Коментари Харесай

Банки вече предлагат плащания за 10 секунди

Към края на първото тримесечие на 2022 година на годишна база се регистрира растеж в броя и цената на осъществените безналични заплащания с към 20%, а в броя на картовите заплащания, инициирани на виртуални терминални устройства ПОС – с към 50%. Това съобщи Нина Стоянова, подуправител на Българска народна банка, началник на ръководство „ Банково “ по време на конгрес, проведен от Асоциация Банка на годината.

Тези данни ясно демонстрират размера на свършената работа от финансовия бранш, все по-широкото разпространяване на електронните платежни услуги в страната и ясната смяна в потребителските настройки в посока на цифровизация, обвързвана с улеснение и сигурност, добави Стоянова.

По думите й различен значим план, който беше механически квалифициран през предходната година, е за осъществяване на незабавни заплащания в лв., при който преводите могат да се правят в границите на 10 секунди, 365 дни в годината, 24 часа в денонощието. В платформата за незабавни заплащания в левове към този момент вземат участие четири банки и един небанков снабдител на платежни услуги.

Сред участниците са едни от най-големите банки в страната, като вследствие на това повече от половината от сметките в България към този момент са достижими за незабавни заплащания в лв.. „ Очаква се до края на месеца да се включат още една огромна банка и един небанков снабдител на платежни услуги. Крайният период за миграция към новата платформа е април 2023 година

Напредъкът е съпоставим със междинните темпове за Европейския съюз за обезпечаване на достижимост на незабавните заплащания в евро. Реализирането на плана за незабавни заплащания в лв. ще спомогне за бъдеща миграция към незабавни заплащания в евро в платформата TIPS на еврозоната, която ще бъде част от новата интегрирана платформа за TARGET услуги на Евросистемата “, добави подуправителят на Българска народна банка.

Защо е значимо да преглеждаме банковото си извлечение

По думите й още работа следва във връзка с заплащанията в обществения бранш в България, които също следва да мигрират към SEPA стандартите. Това е заложено и като активност в проекта за въвеждане на еврото в България. Тази активност би трябвало да се извърши взаимно с Министерството на финансите, банките в страната, „ БОРИКА “ АД и Българска народна банка. В тази връзка към този момент стартира работа междуведомствена работна група с присъединяване на съответните институции и представители на платежната промишленост в страната.
 istock istock
При работата по този план ще бъдат употребявани положителните практики и постигнатия прогрес по към този момент сполучливо завършили секторни планове, осъществени взаимно от Българска народна банка и Националната организация за приходите, Агенция пътна инфраструктура и Агенция „ Митници “, с присъединяване на „ БОРИКА “ АД. Тези планове доведоха до усъвършенстване на платежните процеси, прецизиране в посока минимизиране на наложителната за заплащания от този тип детайлна информация в платежните указания и модернизиране на предлаганите услуги, относими към обработката на забележителна част от бюджетните доходи, сподели Нина Стоянова.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР