Към края на нощта срещу 26 май и утре вечер

...
Към края на нощта срещу 26 май и утре вечер
Коментари Харесай

Тази вечер се наблюдава втората за годината Супер луна

Към края на нощта против 26 май и на следващия ден вечер ще се следи втората за тази година " супер Луна ", заяви за Българска телеграфна агенция астрофизикът Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките и катедра " Астрономия " при СУ.

Първото суперлуние за годината настъпи на 27 април. За явлението " супер Луна " приказваме при близки във времето пълнолуние (или новолуние) и перигей, т.е. когато Луната се доближава най-вече до Земята, обикаляйки я по своята елиптична орбита.

Явлението в този момент ще бъде с по-близки във времето перигей и пълнолуние, в съпоставяне със суперлунието на 27 април. Луната ще наподобява с към 7% по-голяма, в сравнение с е при приблизително разстояние до нея, а яркостта й ще бъде с към 16% по-висока от междинната.

Перигеят ще настъпи на 26 май в 04:53 ч. българско време при разстояние Земя-Луна 357 309 километра, а точният миг на пълнолунието ще е на същата дата в 14:14 ч. Интервалът сред двете събития ще бъде 9 часа и 21 минути.

На 26 май в 12:45 ч българско време ще стартират частичните етапи на лунно затъмнение, което ще се следи от Тихоокеанския район. От България явлението няма да се следи.

Затъмнението ще бъде цялостно лунно, с начало на цялостната фаза в 14:11 ч., с оптималната фаза в 14:19 ч. и завършек на цялостната фаза в 14:26 ч. Частичните етапи ще завършат в 15:52 ч., посочи астрофизикът.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР