Към края на миналата година задълженията на общинската Очна болница

...
Към края на миналата година задълженията на общинската Очна болница
Коментари Харесай

Варненската Очна болница затъва финансово, до две седмици се чакат идеи за излизане от кризата

Към края на предходната година отговорностите на общинската Очна болница във Варна, която преди години беще едно от водещите лечебни заведения в тази сфера, са в размер на над 400 хиляди лв.. Това беше обявено през днешния ден на задание на здравната комисия на Общински съвет - Варна, който е принципална на сдружението.

Общинските съветници дадоха единодушието си болничното заведение да бъде подкрепена с 93 хиляди лв. от бюджета за 2019 година, с които да покрие част от отговорностите си към доставчиците, изключително за медикаменти и медицински консумативи. Същевременно  членовете на комисията пожелаха от управлението в 15-дневен период да показа визията си за бъдещето на лечебното заведение.

Общата финансова рамка за опазване на здравето е в размер на 21,1 млн. лв. и бележи нарастване с близо 1,6 млн. лв. по отношение на първичния бюджет за 2018 година От тях 461 хиляди лв. са за финансиране на 18 общински стратегии със здравна устременост, девет от които са нови. Първоначално заложените стратегии бяха 17, само че по предложение на ръководителя на комисията доцент Антоанета Цветкова беше включена още една – профилактика на диабетното ходило, като финансовата рамка по това перо се резервира.

Част от новите стратегии са: „ Хипотерапия и рехабилитация на деца с увреждания и проблеми в развиването " – главно за деца с ДЦП, Синдром на Даун и аутизъм; “Зеленият двор на Варна ” - за ранно различаване на признаците на отклонения във физическото, прочувственото и психомоторното развиване на деца от 0-3 г.; „ Грижа за деца с диабет и редки ендокринни болести ”. Други нови стратегии с общинско финансиране са за скрининг на болесттите на щитовидната жлеза, белия дроб, маточната шийка, простатната жлеза, рак на гърдата.

И през тази година общината ще подкрепи варненските двойки с репродуктивни проблеми. По това перо в бюджета са заложени 283 хиляди лв.. 159 хиляди лв. са заделени за еднократни помощи за лекуване.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР