Към края на месец юли 2017 г. Министерството на регионалното

...
Към края на месец юли 2017 г. Министерството на регионалното
Коментари Харесай

62 252 души живеят в реновирани по Националната програма за енергийна ефективност 515 сгради

Към края на месец юли 2017 година Министерството на районното развиване и благоустройството е разплатило общо 235 987 521,60 лева към „ Българска банка за развиване " АД за общо 232 актуализирани и въведени в употреба многофамилни жилищни здания по Националната стратегия за енергийна успеваемост. Това излиза наяве от отчет на министъра на районното развиване и благоустройството Николай Нанков до ръководителя на Народното събрание Димитър Главчев в осъществяване на решение на Народното събрание от месец юни т.г.

Разплащанията към ББР стартираха през месец юни на база подписано съглашение сред Министерство на регионалното развитие и банката. Още през същия месец към ББР са платени общо 9 977 621,74 лева за 10 въведени в употреба здания. През месец юли към банката са възобновени средствата за 222 напълно актуализирани здания на обща стойност 226 009 899,86 лева

В отчета се предвижда, че до края на годината към ББР могат да бъдат погасени отговорности за общо сред 450 млн. лева и 530 млн. лева, като в тази сума се включват и към този момент разплатените средства. Изчислението е направено на база процеса по осъществяване на програмата, в това число разплащане, анексиране на договорите, приемането на постройките и въвеждането им в екслоатация, издаването на дефинитивни фактури от строителния контрол и инвеститорския надзор, както и след подписването на окончателния протокол, удостоверяващ, че всички действия са разплатени от страна на ББР АД към определените външни реализатори.

В отчета се показва, че към средата на юли в друг стадий на осъществяване са дейностите по 1982 здания, като 585 от тях са в стадий на строителство. Изцяло приключени и въведени в употреба към средата на месец юли са 515 многофамилни здания, като усъвършенстваната жилищна инфраструктура е с обща разгърната повърхност от 2 489 433,92 кв. м. До момента облагодетелствани от усъвършенстваната инфраструктура са 62 252 индивида, живеещи в обновените 29 915 жилища. Сключените контракти за целево финансиране сред община, регионален шеф и ББР АД са общо 2022. Тристранните съглашения се подписват след подписването на контракт сред община и съдружие на притежатели и приемането на всички правилно попълнени документи. До приключването на дейностите по към този момент утвърдените за финансиране 2022 здания в цялата страна е прекратено приемането на нови заявки.

Към отчета има приложена и таблица по общини. От нея излиза наяве, че от 2022 здания със подписани контракти за целево финансиране, най-вече са в област Бургас - 236, като 39 от тях са въведени в употреба, 236 са със стартирали действия, а 88 са в стадий на строителство. След област Бургас е област Благоевград със 189 подписани контракта. Трета по брой подписани контракти е област Хасково с общо 180 контракта /цялата таблица е в приложения линк/.

Докладите на министър Нанков до ръководителя на Народното събрание Димитър Главчев можете да видите тук.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР