Към края на годината се очаква 15% ръст на хората

...
Към края на годината се очаква 15% ръст на хората
Коментари Харесай

15% ръст на хората без здравни осигуровки заради Covid-кризата

Към края на годината се чака 15% растеж на хората без здравни осигуровки поради Covid-кризата, излиза наяве от отговор на министъра на финансите Кирил Ананиев на въпрос на депутати от Българска социалистическа партия. По данни на Национална агенция за приходите към 31 декември 2019 здравнонеосигурените български и непознати граджани у нас са 678 700. Само българските жители без здравни осигуровки са 527 700.

" Във връзка с оповестеното изключително състояние в страната и последвалата изключителна епидемиологична конюнктура, което дава отражение и върху броя на здравно неосигурените лица в страната, се чака прогнозният брой на здравно неосигурените лица да се усили с 15% към 31 декември 2020 година ", показва Ананиев.

Ананиев напомня и че на наложително здравно обезпечаване не подлежат българите с двойно поданство, които обитават в чужбина повече от 183 дни в календарната година. Също по този начин от наложителни здравни вноски са освободени хората, които обитават или работят в други страни от Европейски Съюз, в това число членовете на техните фамилии.

По принцип с прекратени здравни права у нас са над 1 млн. българи, само че част от тях живеят отвън България и по тази причина не заплащат здравни вноски тук, макар че имат определен персонален доктор.

Заради растежа в броя на неосигурените се чакат по-малко доходи в НЗОК, като към този момент шефът на касата Петко Салчев твърди, че осъществяването върви обикновено и бюджетът на фонда се извършва в рамки. Ако се стигне до дефицит, обаче, има спогодба държавното управление да покрие възможен недостиг до 126 млн. лв..
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР