Към края на 2021 г. дълговете на най-старата болница в

...
Към края на 2021 г. дълговете на най-старата болница в
Коментари Харесай

Проф. Костадин Ангелов докарал "Александровска" до 20 хил. лв. наказателни лихви на ден

Към края на 2021 година задълженията на най-старата болница в България са 57.9 млн. лева, като 37.2 млн. лева от тях са просрочени За шестгодишното си ръководство на болничното заведение някогашният здравен министър на ГЕРБ не е плащал задължения, а е подписвал съглашения за разсрочване и отлагане. Обещаният държавен избавителен заем от 35 млн. лева се бави, тъй като болничното заведение първо би трябвало да се споразумее с доставчиците да й опростят лихвите по отговорностите.
По време на ръководството си от 2013 до 2019 година (последният здравен министър на ГЕРБ) е докарал ръководената от него до първо място и до второ място по общи задължения измежду 62-те държавни лечебни заведения в България (виж таблицата).

Към края на 2021 година общо задълженията на най-старата болница в България към снабдители и кредитори са 57.9 млн. лева, като 37.2 млн. лева от тях са просрочени. Както е известно, Ангелов не е плащал задълженията, а единствено е подписвал съглашения за разсрочване и отлагане, че болничното заведение ще дължи наказателни лихви, в случай че не си заплати в точния момент. Наказателните лихви постоянно излизат отвън рамките на законните 10% и по някои контракти доближават 25-30%.

Така, по думите Владимир Георгиев, пълномощник на " Александровска ", болничното заведение е достигнала до положение да дължи сред 15 и 20 хиляди лева наказателни лихви дневно на доставчиците си и мъчно да разплаща всекидневните си потребности.
Реклама
След дълги инспекции държавното управление на Кирил Петков утвърди разпореждане, с което Министерството на здравеопазването да отпусне 10-годишен заем на болничното заведение, с цел да разплати насъбраните задължения и да продължи да съществува.
Какво (не) заплащат лечебните заведения
Както и при останалите търговски сдружения, трупането на просрочени отговорности се получава, когато клиниките престанат да обслужват постоянно настоящите си отговорности. Болниците по-рядко пропущат да покрият отговорностите си към енергоразпределителните, ВиК сдруженията и топлофикациите, като нормално оставят за по-нататък заплащанията към останалите снабдители - на медикаменти, консумативи, медицински инсталация, храна, пране, превоз и други

Обикновено клиниките настояват, че нямат задоволително средства да се разплащат и за заплати поради недофинансирането на клиничните пътеки от здравната каса. Болниците обаче се, по които състезанията са с един участник, непрозрачни и в прорез с ползите и на обществото, и на болничното заведение. Така за от време на време излишно презапасяване с консумативи, инсталация, на пръв взор нужни за работата, се заплащат цени в пъти над пазарните.
Реклама Заемът на " Александровска "
Кабинетът на Кирил Петков реши през юли, че на Министерството на здравеопазването ще отпусне на " Александровска " 10-годишен заем от 35 млн. лева с закрепена рента 5.1% и две години гратисен интервал за началото на връщането на главницата по заема.

Условието да получи заема обаче е болничното заведение да се споразумее със своите снабдители да й опростят лихвите по отговорностите. " В момента сме в развой на сключване на споразуменията с всички снабдители за приспадане и опрощаване на лихвите за веселба. Срещаме схващане от тях, надяваме се договарянията да продължат няколко седмици и да представим в здравното министерство подписаните съглашения ", разяснява Владимир Георгиев. Кредиторите на болничното заведение са 110 компании.

От здравното министерство не дадоха отговор повече от 10 дни на въпросите на " Капитал " за какво работата по отпущането на заема е била на процедура замразена през последния месец и дали ще назначават своя лична инспекция на положението на болничното заведение, както настояват източници на " Капитал " от ведомството.

Проектодоговорът сред болничното заведение и министерството за заема е одобрен от Министерския съвет и неговата проверка и закъснение биха означавали или заемът да продължи да се бави, което е съдбовно за доведената до банкрут болница, или служебното държавно управление да промени към този момент гласувано разпореждане, да промени изискванията или изобщо да не отпусне заема.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР