Към каква отбрана ще се стреми България, какви военни способности

...
Към каква отбрана ще се стреми България, какви военни способности
Коментари Харесай

Експерт: КСНС не каза каква отбрана е целта ни

Към каква защита ще се стреми България, какви военни качества ще построява. Това не разбрахме от провелия се през вчерашния ден КСНС при президента.

Само за военни дейности ли ще се употребява армията или, както виждаме към този момент, и взаимно с Министерство на вътрешните работи в защита на границата, в антитерористични действия, в залавяне на рискови нарушители. Това съобщи по БНР Йордан Божилов – ръководител на Софийския конгрес за сигурност.

По думите му, тези неща към момента не са намерили решение и занапред ще се дискутират.

Това съвещание на КСНС не създаде някакви вести, с изключение на тази, че представителите на другите партии са се обединили към няколко основни послания. Това, че България би трябвало да работи интензивно за европейската защита, че би трябвало да се създадат дълготрайни проекти за модернизацията на армията и че би трябвало да работим за консолидираното на Западните Балкани, заключи специалистът.

В документа, който беше показан – мнението на Консултативния съвет, я няма тази конкретика, която бихме очаквали, а точно към каква тъкмо европейска защита България ще се стреми и като ръководител на Европейски Съюз ще отстоява, означи Божилов.

Интересът на България е да се развива мощна и всеобхватна европейска защита, защото ние сме на границата на Европейски Съюз и на процедура изпитваме най-сериозно комбиниране на опасности и закани, заключи той.

"Протестите за модернизацията на армията е доста верен метод. Винаги сме отстоявали тезата, че е нужен необятен политически консенсус по такива значими въпроси ", означи в "Денят ON AIR " представителят на Софийския конгрес за сигурност Йордан Божилов.

По мотив решението на държавното управление да доближи 2% от Брутния вътрешен артикул (БВП) - пари, отделени за защита, само че вероятни до 2024 година, гостът на Bulgaria ON AIR разясни, че задачата е да се показа в годините по какъв начин ще се развива бюджетът за защита.

"В рамките на НАТО, където България е гласувала това решение, е било признато 2% да бъде минимумът, който да се заделя за бранша. В момента това число у нас е 1.37 ", означи Божилов като разясни, че тези средства не включват плановете за рационализация.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР