Към днешна дата в Испания 19 980 са заразените от

...
Към днешна дата в Испания 19 980 са заразените от
Коментари Харесай

В Испания на всеки 7 мин. умира човек, дават таблети на тежко болните да се сбогуват СНИМКИ

Към днешна дата в Испания 19 980 са инфектираните от COVID-19, 10 542 от тях са в болница, 1 141 са в интензивните отделения. 1002 са умрелите досега. Това сочат последните данни на Министерството на защитата на Испания, заяви българската журналистка Даниела Йотова, която от години живее и работи в Испания, представена от БГНЕС.

Към 20 ч. в четвъртък, когато обобщават данните, инфектираните в Мадрид бяха 6777, 590 от тях в интензивните отделения. 500 са умрелите, сред които двама чиновници на реда на 37 и 46 година и здравна сестра на 52. Нарастването на броя на заболелите е с 25% за 24 часа.

В понеделник – 16 март в Испания са умирали хора на всеки 16 минути, в четвъртък 19 март – на всеки 7. В лечебните заведения дават таблети на тежко болните, с цел да могат да се сбогуват с околните си и да ги видят за финален път. Някои не съумяват.


Снимки: EPA/БГНЕС

Първите случаи на ковид в Испания са от февруари. В Мадрид, съгласно графиката за развиването на пандемията, първият случай е при започване на март, на 5 март диагностицираните с COVID-19 са 200, а на 7 март към този момент имахме първата жертва на вируса, показа Йотова.

Психолози стартират работа с медицинските екипи на първа линия, интубаторите не доближават и опасенията са, че ще се повтори италианската драма – лекарите да вземат решение кой да живее и кой да почине. От тази нощ хеликоптери стартират да пръскат с дезинфектанти.



Интензивните отделения на лечебните заведения са в колапс. След животоспасяваща интубация пациентите остават там още 28 дни. Затова стартират построяването на полеви лечебни заведения. В Мадрид 40 хотела са разполагаем за изолираност и лекуване на по-леките случаи.

Най-засегнати са старческите домове. Телевизиите непрекъснато оповестяват за нови огнища на болест в тези центрове. Има болни хора и от личния състав там, оповестява журналистката.

Решението за карантина в Испания бе оповестено на 13 март и макар, че рестриктивните мерки бяха планувани да влязат мощ след публикуването на закона, ограниченията бяха подхванати още същия ден поради фрапантно нарастване на заболелите. Навън могат да излизат и да се движат хора единствено по единично и на отдалеченост един от различен, с цел да отидат до хранителен магазин, аптека или на работа. Работещите при инспекция показват документ от компанията, в който е разказан маршрутът от местоживеенето до работното място. В колите също не може да пътува повече от един човек. Допускат се изключения единствено за придружители до болнично заведение.



Мобилизирани са всички силови структури. На въоръжените сили им дадоха пълномощията, които има Гранична полиция. Дронове разпознават нарушителите на карантината. Има доста санкционирани, има и арестувани. Забранени са разходките и в затворените жилищни комплекси. Изключение се прави само и единствено за деца с аутизъм, оповестява Даниела Йотова.

На фона на всичко това има и рядкости. Хора са разхождали пластмасови кучета, та се наложи пояснение от телевизионния екран, че може да се разхождат домашни любимци, само че живи, отбелязва журналистката.


я добави още, че ограниченията са драконовски, неразрешени са пътуванията, спрени са доста полети, хотелите не одобряват посетители. Затворено е всичко като се изключи аптеки, хранителни магазини и пунктове за продажба на цигари и вестници. Освен хората от медикосанитарния бранш, обществените услуги и несъмнено, силовите структури, работят заетите в чистотата и в строителството, банките и застрахователите.

Тревогата, че Испания ще повтори драмата в Италия е огромна. На фона на това има и добра вест. 2 200 пенсионирани лекари от цялата страна се включват като доброволци в лечебните заведения, сподели още Йотова.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР