Към днешна дата, тъй като продължава заличаването на кандидати по

...
Към днешна дата, тъй като продължава заличаването на кандидати по
Коментари Харесай

ЦИК отчете ръст на кандидатите за общинари: 1353 искат да са кметове, над 30 хил.-общински съветници

Към днешна дата, защото продължава заличаването на претенденти по тяхно предпочитание, общо 30 231 души са регистрирани като претенденти за общински съветници. За съпоставяне през 2019 година те са били 29 433.

 

Това заяви на постоянния седмичен брифинг на ЦИК представителят на комисията Росица Матева.

 

От тези претенденти за сегашните избори мъже са 20 107, дами - 10 114 и непознати жители на страни членки на Европейски Съюз - 10, изясни тя.

 

За кметове на общини са регистрирани общо 1353 претенденти. От тях мъжете са 1098, а дамите - 258, продължи Матева.

 

6924 пък са претендентите за кметове на кметства. А за кметове на региони общо са регистрирани са 445 претенденти. От тях мъже - 339 и дами - 106.

Няма проблеми, които да са неразрешими или да не сме намерили решение, увери тя.

 

На 14 октомври изтича срокът лица, които имат друг непрекъснат адрес от сегашния си, да подадат заявление, с цел да бъдат включени в описите по сегашния си адрес. След приключването на този период, няма да могат да гласоподават по сегашен адрес. Този период е събота и ще има дежурни, които да одобряват заявките, акцентира Матева.

 

На 14 октомври изтича и срокът, в който хората с увреждания да подадат заявки за гласоподаване с преносима изборна секция. Те ще могат да гласоподават и в случай че не са подали заявки в период, само че единствено в случай че в региона им има формирана такава преносима секция. 

 

На нашата страница към този момент е оповестен лист със секциите с машини - 9080. Може да претърпят промени - 11 862 секции са формирани, само че не е дефинитивно, защото следва да се образуват преносимите секции, само че и да се основат такива в лечебни заведения и други, сподели още представителят на ЦИК.

Комисията към този момент е определила и разпоредбите за видеонаблюдение, само че те не се разграничават значително от тези на 2 април, добави тя.

 

До 22 октомври пък би трябвало да се записват социологическите организации. 5 организации към този момент са се записали като наблюдаващи.

 

На страницата на ЦИК още веднъж е дейна рубриката кандидатски листи - там могат да се ревизират всички претенденти във всички общини, сподели още Матева.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР