„Към днешна дата се очаква да имаме добра реколта както

...
„Към днешна дата се очаква да имаме добра реколта както
Коментари Харесай

Министър Иван Иванов: Очакваме добра реколта


„ Към днешна дата се чака да имаме добра годишна продукция както от есенните, по този начин и от пролетните култури “. Това сподели пред Nova News министърът на земеделието доктор Иван Иванов. Той посочи, че данните за развиването на пшеница, рапица и други кулртури са положителни, като земеделските производители се грижат за своята бъдеща продукция и не се чака фрапантно покачване на цените.

За проектите за допълнение на запаса от зърно министър Иванов съобщи, че Министерството на земеделието е направило нужната организация и е основана работна група с присъединяване на Държавния запас, ДАНС и Национална агенция за приходите.

„ Вчера по сметката на Министерството на земеделието от Министерството на финасите постъпиха 1,1 милиарда лева и действителното изкупуване на зърно стартира “, заяви министър Иван Иванов. Той напомни, че е планувано изкупуването на 750 хиляди т хлебна пшеница и 325 хиляди т маслодаен слънчоглед през стоковата борса, като ще се водят договаряния с борсата за понижаване на комисионата, с цел да не се утежнява държавният бюджет. Изкупуването на зърно ще бъде на пазарен принцип въз основата на Закона за публичните поръчки.

„ Не задължаваме зърнопроизводителите и търговците на зърно да продават. Тук е мястото да насочва зов към тях да бъдат национално виновни, от техните дейности зависи продоволствената сигурност на страната “, прикани представителите на бранша министърът на земеделието.

Аграрният министър добави, че Ковид помощта, за която предходната седмица бе получена нотификация от Европейската комисия (ЕК), е с бюджет 143,5 млн. лева „ В незабавен порядък свикахме УС на Държавен фонд „ Земеделие “. От тези средства 79 млн. лева ще бъдат за животновъди и пчелни фамилии, а 64,5 млн. лева за плодове и зеленчуци, ориз и рози “, сподели министърът.

Той добави, че в редица срещи с браншовите организации са коментирани ставките, по които помощите ще се разпределят за съответните браншове. Съответно от заделените от Европейската комисия (ЕК) 500 млн. евро за земеделие българските фермери ще получат 10,6 млн. евро с опция те да бъдат увеличени с 200% от държавния бюджет, посочи доктор Иван Иванов. По думите му Европейска комисия е създала и механизъм за държавна помощ с бюджет до 35 хиляди евро на икономически индивид и по този начин поддръжката за едно стопанство може да доближи 400 хиляди евро.

„ Тази година имаме невиждано разпределяне на държавни средства за земеделските производители за да се обезпечи продоволствена сигурност, да бъде подсигурена тяхната активност и да нямаме фрапантно скачане на цените “, сподели в умозаключение земеделският министър.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР