Към днешна дата прогнозната цена на природния газ за септември

...
Към днешна дата прогнозната цена на природния газ за септември
Коментари Харесай

Природният газ ще поскъпне с около 17% през септември -

Към днешна дата прогнозната цена на природния газ за септември е към 350 лв. за мегаватчас. Това сподели изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Деница Златева пред публицисти след края на откритото съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране, на което беше разискван отчет по отношение на заявление на сдружението от 11 август за одобряване на цена за септември, по която публичният снабдител да продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

По думите й това е нарастване с към 17 % по отношение на цената за август.

Според Златева повишаването на природния газ се дължи на нараствания борсов показател.

На въпрос до каква степен са стигнали диалозите с " Газпром ", Златева отговори, че " Булгаргаз " като страна по контракта го извършва и всеки ден изпраща поръчки за доставки, само че получава удостоверение за нулеви количества за идващия ден. Тя разясни, че диалозите, които се водят все още, са на политическо равнище и публичният снабдител на този стадий извършва единствено в този момент съществуващия контракт с изпращане на поръчки.

Изпълнителният шеф на " Булгаргаз " посочи, че нужните количества газ за септември са обезпечени.

В микса за октомври са включени контрактуваните количества азерски газ, два частични карга полутечен природен газ, както и количество, което е било изтъргувано на аукциона на " Газов хъб Балкан " на " извънредно конкурентна цена " от доставчика, който е спечелил този търг, посочи Златева.

През октомври са включени общите месечни количества по контракт с азерския снабдител, има и обезпечен цялостен танкер с полутечен газ, както и в допълнение има пуснат аукцион за остатъчните количества на " Газов хъб Балкан ", който следва да се състои. " Там чакаме в действителност конкурентна цена, тъй като последните два търга демонстрираха, че ценовите предложения, които получаваме при открити процедури на " Газов хъб Балкан ", са в пъти по-добри, в сравнение с авансово подписани контракти за други различни снабдители ", съобщи още Златева.

За доставките за ноември се разисква в " Булгаргаз " по какъв начин да бъдат структурирани търговете - дали да бъдат месечни или за по-дълъг интервал. " Нашата съществена цел е да осигурим отоплителния сезон, което значи доставки до края на месец април. В началото на месец октомври ще сме подготвени и ще пуснем съответните процедури ", акцентира Златева. Тя увери, че " Булгаргаз " ще обезпечи нужните доставки.

На база на предварителните планове, в случай че стартират в точния момент доставките на азерски газ по интерконектора с Гърция, България ще се възползва по контрактуваните цени по дълготрайния контракт с този снабдител, и по предварителни планове цените ще бъдат по-ниски от оповестените за септември, добави изпълнителният шеф на " Булгаргаз ".

" През септември ще нагнетим 50% в хранилището в Чирен ", сподели още Деница Златева.

Шефът на КЕВР Иван Иванов съобщи, че основна роля за цената на газа е борсовият показател.

" Ако той се беше запазил на равнища от август, изчисленията демонстрираха, че може да се понижи цената през септември. За страдание, прекъсването на газ по Северен поток изстреля показателя над 300 евро за мегаватчас. Усилията в България за преодоляване цената са функционалност от интернационалните пазари ", добави Иван Иванов.

Според него се следи закъснение на пълненето на Чирен.

От " Булгаргаз " обявиха, че оптимално допустимо нагнетяват, а шефът на КЕВР акцентира, че е основно до началото на отоплителния сезон да се нагнетят 80% в Чирен.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР