Към днешна дата меморандумът с Джемкорп за развитие на енергетиката,

...
Към днешна дата меморандумът с Джемкорп за развитие на енергетиката,
Коментари Харесай

Меморандумът с Gemcorp е прекратен, проследяват теч на информация в частни ръце

Към днешна дата меморандумът с " Джемкорп " за развиване на енергетиката, подписан от кабинета " Петков ", е преустановен. Това съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов, който бе излушан от краткотрайната парламентарна комисия за следствие на проблема с въпросния меморандум.

Припомняме, че преди седмица Христов разгласи, че договореностите още не били прекъснати публично, защото страната подала искане за преустановяване по взаимно единодушие, което обаче не получило отговор. В следствие от " Продължаваме промяната " опровергаха това, а шефът на Gemcorp съобщи, че компанията няма каквито и да е искания към страната.

Какъв е въпросът все още - става известно, че меморандумът е подписан сред 3 страни - българската страна, Gemcorp и американската компания IP3.

Подадено е публично заявление за отвод от искания от страна на " Джемкорп " и може да се смята, че меморандумът към този момент е преустановен, съобщи пред депутатите енергийният министър. На 14 е подадено заявление за едностранно преустановяване на контракта, само че от другата компания - IP3, към момента няма публично входирано заявление за отвод от искания, стана ясно от отговор на министъра на въпрос от страна на Движение за права и свободи. Росен Христов обаче не влезе в детайлности по проблема. Договорът публично се разтрогва в едномесечен период след подаването на едностранен иск, т.е. това ще стане факт на 14 декември.

" Първо - няма процедура да се подписва меморандум от страна на страната. Този меморандум е подписан от името на България като страна, не от името на Министерството на енергетиката, няма информация дали министърът е бил акредитиран от Министерски съвет да съставлява страната, както е редът ", уточни Росен Христов.

И акцентира - Министерството на енергетиката не е било известено авансово за подписването на документа, а решението било взето от " двама индивида " в страната. Освен това - макар, че действително няма, най-малко все още, информация страната да е била ощетена от това, т.е. компании не са получили държавни пари, меморандумът включвал даването на сензитивна информация за енергийните ни мощности, която е обект от националната сигурност.

" В " Мини Марица-Изток " е изработен опит за събиране на информация, като представители на Министерството на финансите са пристигнали в мините и са поискали на процедура цялата информация за сдружението. От мините са уведомили БЕХ, поискана е заповед за даване на достъп. Такава не е била предоставена, надлежно представителите на Министерството на финансите са си тръгнали ", даде образец за непозволено условие на информация шефът на енерговедомството.

" Имам опасения, че договорът не е преустановен ", отвърна на собствен ред някогашният енергиен министър и в този момент народен представител от ГЕРБ Теменужка Петкова. И се аргументира - при анулиране остават в действие член 6 и 7 от контракта, съгласно които може да се заведе арбитражно дело в Париж от всяка от страните, както и да се пазят в конфиденциалност детайлите по контракта. Всяка от тези точки остават в действие през идващите 2 години, т.е. до края на 2024 година. Факт, доказан и от министър Росен Христов.

Има ли финансови загуби за страната, попита реторично Венко Сабрутев от " Продължаваме промяната ", на което получи негативен отговор. Христов обаче още веднъж акцентира - следва занапред да се правят оценка последствията от даването в частни ръце на информация от голяма важност за националната сигурност. " Това са стратегически обекти, достъпът до тях е стеснен неслучайно. Дори и чиновниците на МЕ нямат свободен достъп до тях без особено позволение. "

Отправено е и питане за даване на полутечен природен газ към Gemcorp без страната да има потребност от това все още, тъй като това е станало още преди войната в Украйна, уточни още Христов. Нямало все още отговор кому е било нужно това.

Самият длъжностен министър не е бил в течение на това, че меморандумът към момента не е преустановен, като схваща за проблема в средата на този месец след сигнал от народен представител (Десислава Трифонова от ГЕРБ - бел.ред.). Информацията за меморандума не е била налична в формалната система на министерството, като до нея достъп са имали единствено двама чиновници, които следва да бъдат осъдени.

Скандал се развихри още при започване на съвещанието на краткотрайната комисия, когато минути след започването й дружно с Венко Сабрутев в залата влезе и някогашният енергиен министър от кабинета " Петков " Александър Николов. Той в началото бе изпъден от залата от ръководителят на комисията Десислава Трифонова, само че в следствие бе позволен в качеството на посетител. По предложение на Политическа партия бе гласувано да му бъде дадена думата, само че болшинството не одобри това. Прие обаче той да бъде изслушан на последващо съвещание, както и предлагането на Движение за права и свободи да бъдат поканени и, съгласно тях, виновните за подписването на меморандума - Кирил Петков, Асен Василев и... някогашният началник на кабинета на Петков Лена Бориславова, която все още даже не е депутат.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР