Към днешна дата между трима титани на правото кипи свирепа

...
Към днешна дата между трима титани на правото кипи свирепа
Коментари Харесай

Един от кандидатите за Конституционния съд е „универсален“ – заема всякакви постове

Към днешна дата сред трима титани на правото кипи свирепа борба за това кой от тях да попълни парламентарната квота в Конституционния съд. Както е известно  ще се освободят две места, а съгласно сделките едното ще е излъчено от Политическа партия, а другото се пада на ГЕРБ.

 

Очаква се Политическа партия да заложи на някогашния арбитър от Върховния касационен съд Борислав Белазелков, който има противоречива известност измежду сътрудниците си. Професионалният му опит също допуска да заеме място в този най-висш орган в страната. Затова пък борбата в ГЕРБ ще е кървава. Според близки до ГЕРБ с най-големи шансове за номинация в партията на парламентарната група е Десислава Атанасова.

Друга личност, която мечтае за Конституционен съд е Екатерина Захариева. От биографията й проличава, че и тя като номенклатурчиците и тогавашната Българска комунистическа партия е подготвена за всеки пост – била е вицепремиер и поредно министър на строителството, правораздаването, а по-късно и на външните работи. Наистина стремглава кариера за правист, който дълги години се препитава като длъжностен юрист. През 2001-2003 година Екатерина Захариева дружно със собствен сътрудник седи с часове на пейките в Съдебната палата в столицата  очакване да бъдат наети като служебни юристи. Така или другояче никой развой не може да стартира без бранител и съдиите постоянно прибягват до услугите им. „ Изкарваха положителни пари, напомнят си чудесно осведомени с цените. - Дори когато по едно време Захариева изчезна, се чудехме за какво се е махнала от тази работа, която носи сигурен приход.

 

Свърши съвещанието и служебните юристи се подреждат за хонорара в касата. Плаща им страната, освен това на секундата, не чакат клиентът да благоволи да отвори портмонето. А и присъединяване в тези каузи не е обвързвано с кой знае какво напрежение или пък голяма отговорност към този, който пазят “.

 

Завършилата право в Пловдив госпожа, за която се твърди, че била племенница на Екатерина Михайлова от ДСБ, в действителност единствено за броени години прави шеметна кариера. Зад този стремглав триумф, осведомени споделят, че стои другарството на брачна половинка й арх. Ангел Захариев с президента Росен Плевнелиев.

 

Захариева обаче избира още по-сигурна държавна работа – през 2003 година става юрист в Министерството на екологията, което по това време се управлява от Джевдет Чакъров. Дори след 4 години е нараснала в началник на дирекция „ Правно-нормативно и административно обслужване ”.

 

Само две години по-късно обаче, през 2009 година, тя внезапно сменя посоката и става зам.-министър на районното развиване и строителството. Ведомството тогава се оглавява от Росен Плевнелиев, който е от най-близките другари на брачна половинка й арх. Ангел Захариев. През 2012 година Екатерина Захариева е към този момент Главен секретар на Президентството. На идната година е вицепремиер и министър на районното развиване и благоустройство в служебното държавно управление на Марин Райков. След това президентът Плевнелиев я прави шеф на кабинета си. През 2014 година е още веднъж е вицепремиер и министър на районното развиване и на капиталовото планиране в служебното държавно управление на Георги Белазелков. Следва нова

преориентация - от 2015 до 2017 година управлява правораздаването, а по-късно е вицепремиер и началник на българската дипломация. Безспорно, повсеместен гений, специалист по всичко – от строителство до външни работи, от районно развиване до правосъдна промяна. Резултатите се виждат.

 

Семейството й обаче крие скелет в дрешника. Съпругът на юристката – арх. Ангел Захариев, бе мераклия да застрои плажа Алепу. Неговото архитектурно бюро измайстори скандалния градеж на подпорна стена-хотел на едно от най-красивите места по Черноморието – така наречен шофьорски плаж. В началото изказванията бяха, че сякаш се прави подпорна стена за някакво несъществуващо свлачище. После се оказа, че има хотелска част, и най-после след бурни митинги това безумство се спря. Пиарите на Захариева пък. отхвърлиха тя да е употребила. служебното си “ състояние. Едва ли някой се е съмнявал.

 

Третият претендент, който току-виж отвее двете дами и се намести в Конституционния съд, е Радомир Чолаков. Дребничкият на растеж правист има положително обучение, получено в Софийския университет, а също и във Виенския. Биографията му. също не стартира от влизането му в Народното събрание. При това контактите му са на най-различни равнища – като се стартира от другарството му с пловдивския епископ Николай и се стигне до журналистическото съсловие. Дълги години Чолаков се подвизава в полето на медийното право, само че след отдръпването на ВАЦ от България той става изпълнителен шеф на „ Каолин “. При това зад тила си има и теоретичен труд, който визира медийното право. В Народното събрание той бързо се наложи като правист от първите редици на ГЕРБ.

Инфо: Уикенд

Тагове: Конституционен съд Борислав Базелков ГЕРБ Десислава Атанасова Екатерина Захариева арх. Ангел Захариев Росен Плевнелиев Джевджет Чакъров Марин Райков Екатерина Михайлова ПП
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР