Към днешна дата изглежда, че основната битка за София ще

...
Към днешна дата изглежда, че основната битка за София ще
Коментари Харесай

Анализатори: Логично е БСП да подкрепи Мая Манолова за кмет на София

" Към днешна дата наподобява, че главната борба за София ще е Манолова-Фандъкова. По-скоро чакам Манолова да се кандидатира за кмет на столицата, само че ще държи това в загадка до септември. Мая Манолова натрупа сериозен най-малко от обществено държание, от който ще и бъде мъчно да се върне обратно - да каже, че няма да се кандидатира, а в случай че го направи, ще загуби позиции ". Това сподели пред БНР политологът Огнян Минчев. Той разяснява, че в случай че управлението на Българска социалистическа партия издигне личен претендент, който ще източва гласове от Манолова, това няма да се огледа с положително око от последователите на социалистите. " Затова Българска социалистическа партия е длъжна да поддържа, драговолно или насилствено, Мая Манолова ", добави той и посочи, че за Корнелия Нинова една загуба на Манолова при конкуренцията за София ще ѝ даде вяра, че по този начин пада капацитетът на омбудсмана за искания към председателското място в партията.

" Логично е Българска социалистическа партия да поддържа Мая Манолова за кмет на София ", разяснява в предаването " 12+4 " социологът Юрий Асланов - шефът на социологическа организация " АФИС " и член на Националния съвет на Българска социалистическа партия. По думите му в столицата се обрисува кметски балотаж.

" Битката се обрисува като конспирация с неслаби играчи ".

Според Минчев десните няма да поддържат Манолова на възможен балотаж в столицата, а ще призоват да се гласоподава по съвест. " За десните ГЕРБ е на-значимият съперник ", заключи политологът. Той разяснява в предаването " 12+4 " по стратегия " Хоризонт " издигнатата от " Демократична България " кандидатура на арх. Борислав Игнатов за претендент за столичен градоначалник:

" Проблемът на арх. Борислав Игнатов е, че съставлява една коалиция, каквато е " Демократична България ", която е мощна в София, само че сама по себе си няма да може да го изведе до победа на локалните избори. Той самичък би трябвало да припознае себе си като човек, който може да натрупа политическо доверие, към този момент не се е осъществил политически, най-малко не познаваме негова политическа реализация в България и в София. Основен акцент върху неговата акция ще е да се потвърди като човек, който може да носи и да си извоюва една значима политическа поддръжка, която да го изведе напред ", разяснява още Минчев. Според него по-разумно е щяло да бъде напъните на десните в София са обединени към един претендент, а не да се разделят сред номинациите на " Спаси София " и на " Демократична България ".

Според Асланов „ Демократична България " няма капацитет да изведе своя претендент до балотаж в конкуренцията за столицата.

Минчев разяснява кондицията на ГЕРБ преди локалните избори през октомври:

" Ако ГЕРБ изгуби София, Пловдив или основни градове в страната, ще покаже политическо оттегляне на ГЕРБ и ще стимулира съперниците им да желаят бързи предварителни избори ", съобщи политологът.

" Никога не съм считал, че човек, като Цветан Цветанов, може да изчезне ей по този начин от сцената. Едва ли той се завръща в нова роля или по някакъв триумфалистки метод ", разяснява Минчев появилите се фотоси на Цветан Цветанов с Валери Симеонов на събора в Жеравна. По думите му за Валери Симеонов е доста значимо да се съобщи и да потвърди, че неговата партия има място във властта, защото Вътрешна македонска революционна организация желае да покаже, че е водещата партия в обединението " Обединени патриоти ".

" От тази позиция Симеонов може да беседва и с господин Цветанов, може да заема сериозна позиция по отношение на ГЕРБ ".

Асланов разяснява, че не вижда връзка на Движение за права и свободи с отстраняването на Цветанов от ГЕРБ, каквато теза изложи Валери Симеонов:

" Може би Движение за права и свободи няма да успее да възвърне въздействието си в общини, в които е имала въздействие преди. Очаква се обаче Движение за права и свободи да направи исторически пробив и да получи 1 или 2 мандата в Столичния общински съвет. Резултатите от евроизборите дават съображение да се чака това ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР