Към днешна дата България разполага 7,2 милиона дози от всички

...
Към днешна дата България разполага 7,2 милиона дози от всички
Коментари Харесай

Богдан Кирилов: Ваксините с изтекъл срок на годност са бракувани

" Към днешна дата България разполага 7,2 милиона дози от всички ваксини, има задоволително. Не виждам причина да не стигнат, само че в случай че това се случи, има опция да се поръчат още ", това сподели в " Твоят ден " по Богдан Кирилов, изпълнителен шеф на ИАЛ.

Той добави, че към този момент се слагат 20 000 на дневна база, което е добър знак. " Има ваксини с изминал период на валидност - това са 200 000 дози, които не са усвоени, те са бракувани и ще бъдат унищожени. Какви са финансовите загуби ще бъде изчислено по-късно ", осведоми експертът.

Стана ясно, че страната ни е дарила 550 000 дози ваксина, 100 000 са били препродадени.

Относно сигурността на имунизациите, Кирилов осведоми, че се получават ежемесечни отчети по този въпрос и удостовери, че са правени доста клинични изследвания преди да се пуснат препаратите в приложимост.

" Стандартна процедура е срокът на годността да се трансформира, защото данните се трансформират, отнася се за смяна периода на валидност от 6 на 9 месеца на имунизацията на " Пфайзер " от страна на Европейската организация по медикаментите ", сподели още той във връзка с изказванието, че се употребяват у нас ваксини с изминал период.

Новият период на валидност ще важи и за новото произвеждане на имунизацията на " Пфайзер ".

Той добави, че сега се слагат дози от флакон, на който написа период на валидност 6 месеца, само че те действително към този момент са ефикасни до декември.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР