Към днешна дата 12 от 27-те държави от ЕС не

...
Към днешна дата 12 от 27-те държави от ЕС не
Коментари Харесай

Изстрел в белите дробове: кои държави отказаха руски газ и какво ги очаква?

Към днешна дата 12 от 27-те страни от Европейски Съюз не получават напълно или отчасти съветски газ, сподели ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на конференция на 24 юни след срещата на високо ниво на Европейски Съюз в Брюксел.

Тя също по този начин акцентира, че Европейски Съюз от дълго време е почнал да се приготвя за сходна обстановка и разчита на общоевропейски, а не на национални ограничения, с цел да се оправи с намаляването на вноса от Русия.

Проблемите с доставките на газ, като част от рецесията с горивата, която обхвана Европа и Съединени американски щати, бяха резултат от антируските наказания, наложени от Запада след началото на специфична интервенция в Украйна през февруари тази година. Проблемите започнаха предходната есен, когато цените на газа започнаха да бият върхове – това също беше разследване от геополитическата обстановка към Украйна, когато Вашингтон сплаши съдружниците си с вероятността за неизбежна „ съветска експанзия “.

Но, несъмнено, не става въпрос единствено за Украйна: Европа е обхваната от „ съвършена стихия “, предизвикана от години насъбрани фактори, в това число политиката на Европейски Съюз, ориентирана към отвод от дълготрайни контракти, заминаването на огромно количество ВПГ към Азиатските стопански системи, които бързо се възвръщат от пандемията, изпразването на хранилищата след студената зима.

Още през есента витаеше предусещане за стихия и даже тогава беше допустимо да се създадат заключения и да се намерения по какъв начин да се подготвим за следствията от нея. Например през последните години на въпроса дали има вид, при който планът „ Северен поток-2 “ да бъде дефинитивно спрян, беше явно: единствено при положение на война. Което в действителност и се случи. След 24 февруари европейците започнаха бързо да стягат примката към личните си вратове, което докара до актуалната рецесия с горивото - безусловно предвидима.

Свикнали сме, че политиката е съсредоточен израз на стопанската система, че икономическите ползи дефинират дейностите в политиката, само че има изключения от това предписание, образец за които са антируските наказания, които освен убиват цели браншове на стопанска система, само че заплашват националната сигурност на обособените страни.

Това се усети изключително в Унгария, чието държавно управление назова отхвърли от съветски газ „ изстрел в белите дробове “.

В резултат на това Европейски Съюз не извърши самоубийство до дъно. След месеци на яростни разногласия петролното ембарго въпреки всичко беше въведено, само че отчасти, премахвайки тръбопроводния нефт отдолу под него. Но се оказа неведнъж по-трудно да се откаже съветския газ и, както споделих, за обособените страни (като Германия, водещата стопанска система в ЕС) това се трансформира просто в опасност за съществуването.

На нелепите и глупави опити на Европа да се простреля в крайници, само че да не нарани костта и да не се нарани доста, Москва отговори напълно ненадейно – разгласи прехвърлянето на заплащането за газ в рубли. В реалност препоръчаната скица, несъмнено, не докара до това европейските компании да се втурнат да купуват съветска валута - те въпреки всичко заплащат в този момент сметките си в евро, само че посредством съветска банка. Това не беше тролене, както мнозина може да си помислят, а естествена защитна мярка: сметките в западните банки не бяха надеждни и Русия рискуваше да загуби непознатата валута за към този момент доставен газ, т.е. просто да бъде ограбена. В същото време по някаква причина европейците не смятаха това за обир, само че бяха доста възмутени от вероятностите да заплащат в рубли.

Вярно е, че когато се оказа, че няма да е належащо да се заобикалят глобите, като се купуват рубли от Централната банка на Руската федерация, по-голямата част от европейските компании въпреки всичко се съгласиха с съветските оферти. Някои страни обаче взеха решение да застанат в поза: не, няма да участваме в „ схемите на Путин “!

Нека създадем запаса незабавно – не приказваме за страни, а за компании, на които тези (и други) страни обезпечават монопол със синьо гориво, само че решенията им безспорно се диктуват от държавните управления.

И по този начин, през днешния ден измежду отказалите са: полският тръст ПГНиГ, българският „ Булгаргаз “, финландският „ Гасум “, холандският „ ГазТера “, датският „ Орстед “ и британско-холандският „ Шел “. Тоест България, Дания, Холандия, Полша и Финландия отхвърлиха съветски газ. Що се отнася до „ Шел “, тя отчасти дава на Германия съветски газ, само че делът му е прекомерно дребен (само 1,2 милиарда кубически метра газ от повече от 40 милиарда кубични метра годишно). Така че загубата съвсем не трансформира нещо.

Ако оценим загубите за Русия, те също не могат да се нарекат обилни. Според специалисти става дума за 12% (19,1 милиарда кубически метра годишно от 155) от общия размер, доставян за страните от Европейски Съюз.

В същото време би трябвало да се означи, че доста от тези страни не престават да получават съветски газ по реверс от Германия. И най-после, говорейки за отхвърлянето на съветския газ, европейците по някаква причина не помнят да упоменат съветския ВПГ и в края на краищата Русия е един от международните водачи тук и част от ВПГ, който Съединени американски щати доставят на Европа, е закупен от Русия. Очевидно европейците към този момент не считат тръбопроводния газ по реверс и препродадения ВПГ за съветски, което значи, че могат да го купят.

Въпреки че, дублирам, можете да си купите всевъзможен – ембаргото не е въведено, което значи, че отводът е чисто политическа проява на лична русофобия и нелепост. Повечето европейци умерено получават синьо гориво от Русия.

Не всичко обаче е толкоз безпрепятствено. Тези, които желаят да лимитират притока на съветски газ към Европа, са намерили метод да създадат това.

В средата на юни Канада забави турбината на „ Сименс “ за „ Северен поток-1 “, която беше изпратена там за ремонт. Причината са антируските наказания. „ Сименс “, че ремонтираните газови турбини не могат да бъдат доставени на клиенти сега и че държавните управления на Канада и Германия са били осведомени за случая и сега търсят " жизнеспособно решение ".

„ Газовите турбини задвижват компресорите, които са нужни за повишение на налягането на газа в тръбопровода. Става дума за по този начин наречените преобразувани авиационни газови турбини, които се сглобяват в Канада и работят повече от десетилетие “, споделиха от компанията.

Разбира се, това не спря " Северен поток ", само че доста понижи изпомпването през него - не повече от 67 млн. куб. м газ дневно при плануваните 167 млн. Това е към 40% газ от оптималния потенциал на водопровод.

Интересно е, че не Канада беше упрекната за това, а Русия.

Германия изрази опасения, че Русия може да се възползва от годишната техническа поддръжка на " Северен поток-1 ", с цел да прекъсне изцяло доставките на газ за страната, написа „ Файненшъл Таймс “. Това ще подкопае напъните на Берлин да запълни хранилища преди зимния отоплителен сезон, повишавайки риска от енергийна рецесия в Германия. „ Ситуацията с доставките на е много напрегната даже без прекъсване на доставките по „ Северен поток-1 “, сподели един от източниците.

Тогава стартират историите на ужасите. Според ръководителя на Федералната мрежова организация Клаус Мюлер Германия може да оцелее без съветски газ за по-малко от три месеца зима. Освен това той не изключи прекратяването на доставките на газ от Русия през " Северен поток-1 ".

Кой е отговорен? По логиката на атлантистите - Русия, несъмнено! И Германия не е единствената, която страда от обстановката със " Северен поток-1 ". Това са също Франция, Австрия, Италия, Чехия, Швеция. В листата на потърпевшите може да се добави и Унгария, която сега не получава газ поради планови поправки по " Турски поток ". И по този начин, пет отказали страни, шест жертви поради Канада и Унгария. Общо 12 страни.

В момента има два маршрута за доставки на съветски газ за Европа: 42 милиона кубически метра дневно минават през Украйна и 67 милиона през „ Северен поток-1 “. Може да се живее, само че единствено през лятото. И в края на краищата шейната се приготвя през лятото - скоро ще би трябвало да се изпълнят складове за зимата. И с какво да се пълнят?

В същото време си коства да напомним, че " Северен поток-2 ", подготвен за стартиране, се намира наоколо. Интересно какъв брой би трябвало да падне налягането на " СП-1 ", с цел да се заловен за главите европейците и да реанимират плана " СП-2 "?

В реалност виждаме противоположната реакция. Онзи ден стана известно, че немското министерство на финансите ще национализира частта от газопровода „ Северен поток12 “, положен в цялата страна. Според „ Шпигел “ тръбите ще бъдат потребни за изпомпване на газ от плаващи терминали за регазификация на полутечен природен газ. Как да разясняваме всичко това? Те са луди, в случай че в действителност го създадат.

Както отбелязва немското издание, това деяние ще разгневи президента Владимир Путин. Германците се притесняват, че в отговор Русия може изцяло да прекъсне доставките на газ.

Още през март немският министър на стопанската система Роберт Хабек допусна, че страната ще стане самостоятелна от газа от Русия до лятото на 2024 година Меко казано е оптимистично. Експертите правят оценка времето за отвод на Германия от съветски газ минимум пет до седем години. Повтарям, това зависи от появяването на опция и отчасти връщане към нуклеарното и въглищното произвеждане на електрическа енергия, което не е доста съвместимо със настоящия зелен курс, изключително откакто Зелените са част от ръководещата коалиция на Германия.

И тъкмо оня ден Катар нанесе подъл удар в гърба: изиска дълготрайни контракти за полутечен природен газ от европейците. Но от това Европа се пробва да се измъкне в връзките си с Русия от доста години. Сега ще е същото, единствено че по-скъпо. И минус зелена сила. На кого искахте, господа, да му извършите гадно?

Казват, че е грях да се смееш на заболели хора. Но ни се иска…

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР