Kъм днешна дата – 6 октомври 2023 г. /вчера –

...
Kъм днешна дата – 6 октомври 2023 г. /вчера –
Коментари Харесай

Подуправителят на БНБ Гюров продължава промяната: Все още в изпълнителния съвет на ПП

Kъм днешна дата – 6 октомври 2023 година /вчера – бел. ред./, подуправителят на Българска Народна банка Андрей Гюров членува и в Изпълнителния съвет на „ Продължаваме промяната “. Това демонстрира информация, поискана от glasove.com за настоящо положение на Политическа партия. Документът е публикуван от фирмено поделение на Софийски градски съд и демонстрира, че ръководителят на Управление „ Евисионно “ към централната банка (валутният борд) нарушава разпоредбите за самостоятелност на Европейската централна банка.

Като подуправител на Българска народна банка, Андрей Гюров взе участие в Single Resolution Board на Европейската централна банка, който дава отговор за преструктурирането на банките. Един от правилата в Кодекса за държание за високопоставени чиновници на Европейската централна банка е независимостта и е написан по този начин: „ Имайки поради член 130 от Договора за действието на Европейския съюз член 7 от Устава на ЕСЦБ и член 19, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 1024/2013 на Съвета, членовете и заместниците при практикуване на пълномощията и осъществяване на отговорностите и отговорностите, които са им предоставени, работят без значение и обективно в полза на Съюза като цяло, без значение от националния или персоналния интерес, и нямат право да желаят или да одобряват инструкции от институции, органи, служби или организации на Европейски Съюз, от държавни управления на страни членки или от други органи “.

Българското законодателство, въпреки към този момент 20 години да се преработва за да подсигурява независимостта на централната банка, по този начин и не съдържа директна радпоредба, забраняваща, политическа интензивност на шефа, подуправителите и членовете на УС на Българска народна банка. Андрей Гюров въпреки всичко попада в нарушаване на член 12. алинея 5 на Закона за Българска национална банка, който след експлицитното изброяване на неразрешените и разрешени спомагателни действия, сочи, че шефът и подуправителите могат да правят неплатена активност с категорично единомислещо позволение на целия Управителен съвет, доколкото това не ги слага в спор на ползи.

В случая с изключение на компликацията на Гюров да убеди УС на Българска народна банка и обществото, че няма спор на ползи, откакто непосредствено посещава предизборни събития на издигналата го партия, няма и позволение от УС на Българска народна банка, да взе участие в изпълнителния съвет на Политическа партия „ Продължаваме промяната “.

Автор: Стефан Антонов

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР