Към държавните глави и правителствените ръководители, които се събраха в

...
Към държавните глави и правителствените ръководители, които се събраха в
Коментари Харесай

Трима президенти бойкотираха общата снимка на КОП28 заради Лукашенко

Към държавните глави и държавните ръководители, които се събраха в Дубай за договарянията на Организация на обединените нации за климата, се причисли и Лукашенко, който е упрекван от водачите на Европейския съюз, че организира репресии против беларуската съпротива и се е съюзил с Русия.

Президентите на Литва, Латвия и Полша - всички от тях правилни съдружници на Украйна - обясниха решението си да не се появят на обичайна фотография при откриването на КОП28 с наличието на беларуския водач.

" Наричаме я обща фотография, Лукашенко не е част от нашата общественост ", съобщи литовският президент Гитанас Науседа в изказване, изпратено до Агенция Франс Прес.

" Би било лицемерно да стоим един до друг с водача на страна, която се трансформира в тилова база за съветската експанзия против Украйна, и да обсъждаме бъдещето на света и изменението на климата, като че ли нищо не се е случило ", добави Науседа.

Литва и Латвия, две някогашни руски републики, са измежду най-яростните критици на Русия и поддръжници на увеличението на огромната военна помощ за Киев. Двете страни и Полша упрекнаха управляващите в Минск, че провеждат поток от мигранти към Европейски Съюз в опит да дестабилизират района.

Вчера балтийските страни и Украйна също бойкотираха напълно съвещанието на Съвета на външните министри от ОССЕ в Скопие поради наличието на съветския външен министър.

Сергей Лавров изнесе тирада, по време на която някои делегации напуснаха залата в символ на митинг. Българският външен министър Мария Габриел си потегли от Скопие нощес, с цел да не участва на днешното съвещание дружно с съветския външен министър. Същото направи и американският държавен секретар Антъни Блинкен. Москва беше подложена на критика за експанзията си в Украйна от председателстващия съвещанието външен министър на РСМ Буяр Османи.

Днес бе открита Срещата на върха в границите на КОП28, в която взе участие и българският държавен глава Румен Радев.

Световни водачи насочиха апели за справяне с климатичната рецесия на КОП28

Краят на изкопаемите горива е единственият метод да спасим горящата ни планета, съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш на тазгодишната среща на КОП28, съобщи Ройтерс.

" Достигането на лимита от 1,5 градуса е вероятен единствено в случай че сложим завършек на използването на изкопаемите горива. Не просто да я понижим ", сподели Гутериш.

Той прикани фирмите в областта на изкопаемите горива да влагат в преход към възобновими енергийни източници, а държавните управления - да оказват помощ, като наложат тази смяна, в това число посредством високи налози върху облагите в бранша.

" Призовавам държавните управления да оказват помощ на промишлеността да направи верния избор ", сподели Гутериш.

Президентът на ОАЕ, които са хазаин на събитието, шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян разгласи през днешния ден, че ще бъде основан фонд на стойност 30 милиарда $ за намиране на решения на климатичната рецесия. Това стана единствено ден, откакто ото ОАЕ се ангажираха да внесат 100 милиона щатски $ в международния фонд за обезщетения за понесени загуби и вреди на климатично уязвимите страни по света, чието основаване бе кардинално контрактувано на КОП27 в Египет. Учредяването на новия капиталов инструмент бе несъмнено от Султан ал Джабер като " определящ миг " в основаването на нова епоха в интернационалните климатични финанси.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен прикани за таксуване на всички въглеродни излъчвания, които се отразяват неподходящо на климата , съобщи ДПА.

" Има по какъв начин да понижим излъчванията, като в това време подтикваме нововъведенията и растежа: да сложим цена на въглерода ", сподели Фон дер Лайен на събитие, отдадено на въглеродните пазари, в границите на климатичната конференция КОП28 в Дубай.

" Нека работим за слагането на цена на всички излъчвания на въглероден диоксид в света ", съобщи тя, като означи, че понастоящем единствено 23% от международните излъчвания са обхванати от принадлежности за въглеродно таксуване.

Нидерландия ще способства с 15 милиона евро за нов фонд за справяне с вредите , породени от климатичните промени, съобщи пред Ройтерс нидерландският министър председател Марк Рюте, който взе участие в КОП28.

" Нямаме две планети Земя ", съобщи бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва на КОП28.

Бразилия е подготвена да играе ролята на водач в отбраната на климата, сподели още Лула да Силва.

Въпросът за финансирането на битката с климатичните промени и напъните на страните да се приспособяват към тях е измежду главните тематики на годишната конференция на Организация на обединените нации, която бе открита през вчерашния ден и ще продължи в Дубай до 12 декември.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР