Към четвъртък в България са влезли едва 6000 тона пшеница

...
Към четвъртък в България са влезли едва 6000 тона пшеница
Коментари Харесай

6000 тона пшеница от Украйна са внесени у нас, качеството се проверява стриктно -

Към четвъртък в България са влезнали едвам 6000 тона пшеница от Украйна и 1300 тона ечемик - количество, което не би следвало да се отрази на пазара у нас, заяви по Българска национална телевизия министърът на земеделието в оставка Иван Иванов.

" Количеството, влезнало от Украйна е пренебрежимо малко - 6000 тона и надали би се отразило по някакъв метод на потреблението тук. Допускам и че в немалка степен то е планувано и за реекспорт, само че това са търговски връзки и ние не може да се месим ", сподели той.

Земеделският министър увери, че внасяното зърно предстои на стриктни проверки за неговото качество.

" Продължават инспекциите - в случай че установим количества, които не дават отговор на стандартите за консумация в България, в случай че се откри съществуване на избрани субстанции, това зърно ще бъде подложено на съответните наказания и унищожено, тъй като то не може да влезе в оборота в България. Това ви го подсигурявам. Проверките ще са безкомпромисни в това отношение. Последното нещо, което страната може да разреши да се случи, е да бъдат хранени български жители с пшеница, която не дава отговор на стандартите и би навредила на здравето им. Нашата съществена цел е да осигурим този първокласен самун и на тази цена, която чакат българските жители, акцентира Иванов.

Според него решението за безмитен импорт на зърно от Украйна е рационално, защото доста страни от Европейски Съюз имат отчайваща потребност от тази пшеница.

" Този експорт би трябвало да се реализира, само че не с риска да бъдат ощетени нашите аграрни производители. Това е позицията на страната, изрично ", посочи той.

Земеделският министър чака 0% Данък добавена стойност на хляба да се отрази на цените във всички магазини. Уточни, че у нас няма закон, който да преследва спекулата, само че има вяра, че недобросъвестните практики на някои търговци ще бъдат контролирани от свободния пазар и конкуренцията.

Тазгодишната годишна продукция у нас е извънредно добра. Вече са прибрани към 3 тона пшеница, следва жътвата на още 3 тона и половина.

" Традиционно от пшеницата в България след беритба 50 % остава тук, останалата е за експорт. Ние сме към този момент чист експортьор на зърно и мога да ви уверя, че след началото на войната в Украйна, точно пшеницата на България обезпечи продоволствената сигурност в Европейски Съюз в значителен размер, тъй като количества зърно имаше в България и Румъния. Изнасяхме и за трети страни ", изясни Иванов.

Той чака вредите от възможна енергийна рецесия през есента за земеделските производители у нас да бъдат обезщетени от " невижданата поддръжка ", която е подготвило министерството тази година. Водят се диалози с Брюксел и да се увеличи таванът за помощта по краткотрайната рамка за вредите от войната в Украйна от 35 000 евро на 62 000 евро на стопанство.

Министърът напомни, че през първото полугодие земеделските стопани получиха 143,5 млн. лева обезщетения поради Коронавирус рецесията, а дружно с плануваните за второто полугодие 600 млн. лева европейски и национални средства помощта за годината ще надмине 700 млн. лева От тези средства за сензитивните браншове като растениевъдство и отглеждане на животни са планувани 450 млн. лева, като другите ограничения за подкрепяне ще бъдат обвързани с производството, сподели Иванов. 

В рамките на един ден предходната седмица на " Капитан Андреево " са спрени 22 тона зеленчуци със повишени равнища на пестициди, което е рекордно количество. Иванов изясни този резултат с дейностите на страната и премахването на частната фитосанитарна лаборатория от граничния пункт.

" Капитан Андреево е една от най-големите граници в света и там влизат доста храни и животни за целия Европейски Съюз. Има значително причини в поддръжка на изказванията на зам.-министър Иван Христанов, че мафията е на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " и фактът, че той е охраняван и има закани против него е сладкодумен ", посочи той.

По мотив идното връчване на трети мандат за сформиране на държавно управление Иван Иванов съобщи, че съгласно него има късмет както за експертен, по този начин и за политически кабинет.

" Аз лично подкрепям това да не вървим на избори и да не хвърлим страната в безпорядък, тъй като едни нови избори ще ни костват милиарди евросредства. Въпросът е да се ръководи по метод, по който да има предвидимост, да се виждат резултатите и да не се краде ", сподели той.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР