Към 7 април бюджетът е на дефицит, но заради политиките,

...
Към 7 април бюджетът е на дефицит, но заради политиките,
Коментари Харесай

Донев: Дефицитът в бюджета се дължи на решения на политиците

" Към 7 април бюджетът е на недостиг, само че поради политиките, признати през предходната година. Разходите са увеличени с 30%, а приходите с 20% и затова бюджетният недостиг от 650 млн. лева Но това гласоподаваха политиците през 2022 година, без да се съобразят какви са опциите за доходи в страната ", съобщи служебният министър председател Гълъб Донев пред bTV.

Донев увери, че че направи всичко допустимо оферти от служебното държавно управление бюджет да е с недостиг до 3%. " Но дали политиците ще се заиграят още веднъж е въпрос на тяхната отговорност ", посочи Донев.

" Служебното държавно управление управлява и ръководи финансите на страната ", съобщи Донев в отговор на въпрос дали страната е пред банкрут, откакто изявление на финансовия министър Росица Велкова през март и подхванати от подопечното й ведомство ограничения за стабилизиране на хазната провокираха опасения в тази тенденция.

Донев уточни, че е реализиран над 20% растеж на данъчните доходи спрямо предходната година. Той сподели още, че през тази година има данъчни отстъпки, каквито е нямало през 2022 година

По думите на премиера постъпленията от Данък добавена стойност са по-малки, тъй като структурата на износа и вноса е друга. Миналата година имахме първите месеци повече импорт, а сега имаме рекорден експорт и би трябвало да връщаме Данък добавена стойност, отговори той на обвинявания на съпредседателя на " Продължаваме промяната " Асен Василев за чадър над огромни компании и несъбрани 400 млн. лева от Данък добавена стойност.

Премиерът разяснява и ултиматума, че постоянен бюджет ще бъде гласуван единствено след съставяне на постоянен кабинет, който беше подложен от водача на победилата в изборите партия ГЕРБ Бойко Борисов. Трябва добра сметка от страна на политиците дали ще гласоподават нов бюджет на страната или не, акцентира Донев.

Във връзка с приемането на еврото в България той уточни, че служебното държавно управление ще внесе съответния закон незабавно след конституирането на 49-ото Народното събрание, само че е работа на депутатите да одобряват зтекстовете, които да подсигуряват влизането на страната ни в Шенген и Еврозоната.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР