Към 580 000 лв. са заложени за ремонта и оборудването

...
Към 580 000 лв. са заложени за ремонта и оборудването
Коментари Харесай

Близо 580 000 лв. са предвидени за ремонт и изграждане на 21 центрове по медиация

Към 580 000 лева са заложени за ремонта и оборудването на 21 правосъдни центрове по медиация. В сумата е включено и пазаруването на климатици, където е нужно.

На съвещанието на Съдийската гилдия във вторник ще бъде разисквано предложение за систематизиране на средствата посредством корекции по бюджетите на съответните съдилища, написа.

В София центровете по медиация ще се намират в постройката на ул. „ Драган Цанков “, където се обитаваше преди години Софийският областен съд (СРС).

Там 10 стаи ще се употребяват точно от СРС като за ремонта и оборудването ще са нужни 133 350 лв..

Софийският градски съд ще разполага с четири пространства и в постройката на ул. „ Драган Цанков “, и в тази на ул. „ Черковна “ 90, където беше закритият Специализиран углавен съд. Ремонтът ще коства общо 40 005 лв..

Окръжният съд в София също ще има пространства в някогашната постройка на СРС като за ремонта и оборудването ще са нужни 26 670 лв..

В районния съд в Бургас е отделена зала от 161.09 км. метра, която ще бъде разграничена на три стаи, като ще бъде построен и хигиеничен възел. Те ще се употребяват и от районния, и от окръжния съд в града. Предвидени са общо 181 554 лева за ремонт, съоръжение и климатици.

16 772 лева пък са заложени за превръщането на правосъдна зала в център по медиация в окръжния съд в Ямбол.

В ОС-Добрич е открито помещение в сутерена на правосъдната палата, което сега се употребява като зала за образование. Но следва да бъде превърнато в център по медиация като ремонтът ще коства 14 154 лв..

Предвижда се в ОС-Силистра кабинет да стане център против сумата от 16 325 лева

За окръжния съд в Разград са заделени 5751 лева за особено помещение, в окръжния съд в Търговище правосъдна зала ще бъде ремонтирана и преоборудвана в център за 21 255 лева.

4392 лева пък са заложени за съоръжение на стая в районния съд в Шумен, 7902 лева за съоръжение на помещение в ОС-Габрово, а 3210 лева – за ОС-Ловеч.

В окръжния съд в Плевен също е открита стая, чийто ремонт ще коства 8780 лева

В ОС-Русе центърът по правосъдна медиация ще бъде на партера на правосъдната палата като за ремонт и съоръжение са планувани 26 823 лева

20 кв. метра на четвъртия стадий на правосъдната палата в Кърджали са предопределени за център по правосъдна медиация, който ще е към окръжния съд, а ремонтът ще коства 19 240 лв..

В окръжния съд в Пазарджик има център, само че той се нуждае от „ ободряване “, за което са планувани 4718 лв..

Центърът за правосъдна медиация към ОС-Смолян ще е на партерния етаж на правосъдната палата като плануванаъа за това стая ще бъде ремонтирана и оборудвана против 6972 лв..

В окръжните съдилища в Благоевград и Видин са заделени по две пространства, ремонтът в първия ще коства 6290 лева, а във втория – 15 440 лв..

Две правосъдни зали ще бъдат превърнати в центрове по правосъдна медиация. Едната е в Административен съд-Кюстендил, като за нейното оборудвани ще са нужни 6000 лева и, без значение че е в този съд, тя ще се употребява от районен съд и Оценка за съвместимост в града. Другата е в Монтана, като там ще е нужен и ремонт, заради което са заложени 8360 лв..

Общата сума за строително-монтажни действия, съоръжение и климатици по отношение на построяването на центровете по медиация е 573 968.45 лв..

Реформата на правосъдната медиация е планувана в Плана за възобновяване и резистентност като  разходите по въвеждането ѝ няма да са за сметка на правосъдния бюджет.

С промени в Гражданския процесуален кодекс и Закона за медиацията беше планувано, че от 1 юли 2024 година би трябвало да се организира (задължителна и факултативна) правосъдна медиация по редица цивилен и търговски каузи.

Адвокатурата нападна законодателните промени, с които се регламентира новата процедура, в Конституционния съд. Висшият адвокатски съвет застъпва визията, че процедурата опонира на правото на отбрана и на достъпа до съд (виж тук).

Конституционният съд позволи до разглеждане настояването (виж повече тук), а в това време Съдийската гилдия разгласи процедура за асортимент на 254 посредници за центрове в 28 града и отхвърли да я спре, макар настояването на Висшия адвокатски съвет.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР