Към 5 август посолството на България в Ливанската република не

...
Към 5 август посолството на България в Ливанската република не
Коментари Харесай

Няма данни за пострадали българи от експлозията в Бейрут

Към 5 август посолството на България в Ливанската република не е получавало информация за потърпевши от гърмежа в Бейрут на 4 август български жители, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Консулската работа при посолството действа в естествен режим и е в подготвеност да окаже вероятно подпомагане на нуждаещи се от помощ наши сънародници. За контакт може да бъде употребен телефон 00961 5 452 883, както и електронни адреси [email protected] и [email protected]

Служителите на посолството остават разполагаем за подпомагане на всички нуждаещи се български жители.

Спасителни екипи в Ливан трескаво търсят оживели, откакто над 100 души се водят безследно изчезнали вследствие на мощната детонация, опустошила пристанищния регион в столицата Бейрут през вчерашния ден, съобщи Би Би Си.

Взривът аргументи гибелта на минимум 100 души, ранените са над 4000. Експлозията бе усетена в целия град, голям облак пушек се издигна над пристанището.

Президентът Мишел Аун съобщи, че нещастието се дължи на 2750 тона амониев нитрат, съхраняван без нужните защитни ограничения в склад.

Амониевият нитрат се употребява за торене в земеделието и е експлозив. Аун свика незабавна среща на кабинета и разгласи 3-дневен печал, който стартира от през днешния ден.

Експлозията избухна през вчерашния ден към 18 часа след пожар на пристанището.

Очевидец описа, че е видял пожара, само че не е очаквал гърмежа. „ Изгубих слуха си за няколко секунди, знаех, че нещо не е наред и внезапно всичко бе засипано със стъкла “, съобщи Хади Насрала пред Би Би Си. Мощният гърмеж е бил усетен даже в Кипър, който се намира на 240 км.

Здравният министър Хамад Хасан съобщи, че на бранша му липсват кревати и съоръжение за лекуване на потърпевшите в сериозно положение. Той добави, че огромен брой деца са избавени, само че се притеснява, че броят на жертвите ще пораства.

Води се следствие, с цел да бъде открито какво тъкмо е провокирало нещастието. Амониевият нитрат е бил съхраняван в склад след разтоварването си на пристанището през 2013 година

Съболезнования на ливанските си сътрудници изрекоха министър председателят Бойко Борисов, президентът Румен Радев и външният министър Екатерина Захариева.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР