Към 31 декември, 2017 година населението на България е малко

...
Към 31 декември, 2017 година населението на България е малко
Коментари Харесай

Скоро ще сме под 7 милиона, държавата бори проблема с насърчаване на активния живот на възрастните

Към 31 декември, 2017 година популацията на България е малко над 7 млн. души - 7 050 034 души. Спрямо 2016 година сме намалели с 51 825 души, което значи, че в случай че темпът се е запазил и през тази година, публично на 31 декември в България ще сме към този момент . Това демонстрират публични данни на Националния статистически институт (НСИ), които са част от плана за доклад за осъществяване на Националната тактика за демографско развиване на България (2012 – 2030).
Твърдението в проектоотчета е, че българите понижават поради негативен приръст т.е. поради по-малка раждаемост , в сравнение с е смъртността, а не тъй като продължаваме да емигрираме. През 2017 година са родени 63 955 българчета, като най-вече са ражданията в област Сливен, а броят на дамите във фертилна възраст е 1,517 млн., което е с 22 хиляди по-малко. Починали са обаче 109 791 българи, като най-вече хора умират в Северозападна България (областите Видин, Монтана, Ловеч, Габрово и Враца). А най-често умираме поради заболявания на органите на кръвоообращението (71 997 души).
Иначе демографската картина е от ясна по-ясна – усилват се старите хора , т.е. над 65 години. Те към този момент са 21% от популацията (почти 1,5 млн. души). Средната възраст на българите към този момент е над 43 години (43,6 години).
Застаряването води и до следната доста тревожна наклонност - съотношението сред броя на влизащите в трудоспособна възраст (15-19 години) и броя на излизащите от трудоспособна възраст (60-64 години) демонстрира, че към 31.12.2017 година всеки 100 лица, излизащи от трудоспособна възраст са замествани от 64 влизащи в трудоспособна възраст . За съпоставяне, през 2001 година 100 лица, излизащи от трудоспособна възраст, са били замествани от 124 млади.
Положителен аспект в мрачната картина е, че понижава детската смъртност . През предходната година са умряли 408 деца или 6,4 промила, което е с 0,1 промила по-малко по отношение на 2016 година, а по отношение на 2001 година – с 8 промила! Намаляват и абортите – 24 287, което е с 2125 по-малко от 2016 година.
Какво прави страната?
В проектоотчета усещане вършат следните думи: " Основната цел на политиката за демографско развиване е ориентирана към закъснение темповете на понижаване на броя на популацията, с наклонност за стабилизирането му в дълготраен проект и обезпечаване на високо качество на човешкия капитал , включващ хората с тяхното здравословно положение, начетеност, подготовка, качества и умения ". Специален акцент в тази тенденция била Националната идея за поощряване на дейния живот на възрастните хора в България (2012 – 2030 г.). Освен това страната осъзнава на хартия, че е " извънредно належащо " да продължат " промените и адаптирането на обществените финанси и на обществените системи, включително пазар на труда, пенсионна, просветителна и здравна системи, системата на общественото подкрепяне и дълготрайните грижи и всички секторни политики към демографските промени ". В образованието е планувано " създаване и осъществяване на цялостна идея, тактика и на оперативни проекти за учене през целия живот за всички възрасти ". Специално за пенсионната система са набелязани следните ограничения: " съответни правила и условия за приемане на пенсия ", " строго обвързване на всички типове разноски на пенсионната система с осигурителния принос на обезпечаваните ", " усъвършенстване на разноските ". А в опазването на здравето като първа мярка е посочено " основаване на условия за остаряване в положително здраве ".
Прави усещане и мярката: " Укрепване на Фонд " Сребърен " за стабилизиране на пенсионната система ", поради това, че от 2012 година парите във фонда стоят на депозит в Българска народна банка и не се влагат, с цел да се усилят. По закон до 70% от средствата могат да се влагат в акции на страни - членки на Европейски Съюз, до 30% в акции на трети страни и до 30% в облигации. А във фонда влизат парите от приватизация, от концесии, както и 25% от остатъка в бюджета, в случай че има подобен. Въпросът е, че да вземем за пример средствата, които ще дойдат от възможната концесия на летище София, да не се смятат за доход от приватизация. За сметка на това има концепция за насърчаване на " сребърна стопанска система " - тъй като разноските за грижа за възрастните разумно ще порастват, а това носи риск от продължително обедняване заради неспособност на семействата да заплащат за услугите, нужни за живот на възрастните хора.
Заключва се и, че " напъните на страната следва да бъдат ориентирани към основаване на подобаващи условия за раждане, развъждане, образование, материална обезпеченост и обществена реализация на толкоз деца, колкото родителската двойка би желала да има ". Съответно измежду набелязаните ограничения са: финансова поддръжка за фамилии с деца „ посредством увеличение на средствата за обществено подкрепяне при раждане и развъждане на деца и въвеждане на периодическа оценка на въздействие”; по-добър достъп до детски ясли и градини, по-добри благоприятни условия на родители да работят; полово образование в гимназията; по-добри здравни грижи за бременните; вложения в асистираща репродукция за двойки с репродуктивни проблеми. Последните две ограничения са:
1. Създаване на среда и условия за подобаваща организация на свободното време на младежите и фамилиите с деца - занимания със спорт, просвета, доброволчество, учене през целия живот, образования, повишение на знанията и квалификацията и други
2. Подобряване на качеството на здравните услуги и на достъпа до тях за децата и техните родители.
В отчета категорично е посочено, че за обществено подкрепяне – помощ за бременност, раждане, осиновяване, развъждане на близнаци, за възпитаници в първи клас и така нататък, през 2017 година са дадени 531 923 036 лв. . За съпоставяне бюджетът на Министерство на вътрешните работи за 2018 година е 1 296 милиарда лв. т.е. над два пъти повече!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР