Към 2050 година ромите в България ще бъдат около 20

...
Към 2050 година ромите в България ще бъдат около 20
Коментари Харесай

Експерт с лоша прогноза заради ромите в България


Към 2050 година ромите в България ще бъдат към 20 % от популацията на страната по планирани данни, заяви в ефира на "Дарик "доц. Георги Бърдаров, зам.-декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет.

Това население ще бъде с преобладаваща млада възрастова конструкция - то е действителен запас на пазара на труда, само че казусът е неграмотността, тъй като 80 на 100 от ромите ще бъдат с обучение под междинното.

„ Това население е на тази територия и ще живее на тази територия. По планирани данни към 2050 година ще бъде към милион и сто-двеста хиляди. Или към 20-21% от популацията на България, с преобладаваща млада възрастова конструкция. Т.е. действителен запас на пазара на труда. Но не може необразовано население да бъде запас на пазара на труда в развита европейска страна. Статистиката понастоящем е - висше обучение - 0,5%, приблизително - 9%, т.е. над 90% с по-ниско от междинното обучение. Какъв запас на пазара на труда? Прогнозните данни сочат към 2050 година, да кажем тенденциалният вид, не песимистичният и не оптимистичният, към 3% висше, към 15% приблизително. Това отново е с над 80% по-ниско от междинното. То ще тежи тогава още веднъж на обществените системи и става затваряне на един извънредно циничен и тежък кръг за България, в случай че не се направи нещо “, съобщи демографът.

В предаването на Дарик "Реактивно " доцент Бърдаров разяснява и прогнозата на депутата от ГЕРБ Георги Марков, че след пет години в Европейския парламент ще има ислямска партия. Според демографа при изискване, че в Европа има 50 милиона мюсюлмани, а те ще станат и 100 милиона, най-нормалното е тези хора да бъдат показани в европейските институции, вместо да се стига до радикализация:

„ В умерените ширини, които оферират най-хубави условия за живот и стопанска активност на хората, в никакъв случай не се е търпял демографски вакуум. Имало е подобен при чумни пандемии “, уточни той. Доц. Бърдаров изясни, че той се запълва по два метода - или свръх раждаемост, или свръх имиграция. „ За първото не може да чакаме в Европа - където и да се случи такова нещо, т.е. може да има прогноза за второто. Аз го предвиждах преди 6-7 години. Тогава ме разсипаха от рецензия, че това било антипатриотично, антиевропейско. Но аз съм академик и представям картината такава, каквато е. Не, че се веселя на нея. “

„ България с това географско състояние, с тези природно-климатични условия е неповторима. Ние не си даваме сметка какъв брой е неповторима. Аз като географ го споделям това, не като демограф. Така че тази територия няма да остане празна. Това е несъмнено. А демокрацията като форма на ръководство, ръководство на народа, която потегля от Европа и Древна Атина, значи във властта да бъдат показани всички съществени пластове на популацията. При състояние, че в Европа има към 50, а ще станат 100 милиона мюсюлмани, най-нормалното нещо е те да бъдат показани във властта. И по-добре да бъдат показани от естествени, нерадикализирани, образовани хора, в сравнение с да се стига до радикализация. Това е моето мнение “, разяснява демографът.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР