Към 2030 година близо 800 млн работни места ще бъдат

...
Към 2030 година близо 800 млн работни места ще бъдат
Коментари Харесай

Дигиталната революция ще причини огромни смущения в икономиката

Към 2030 година близо 800 млн работни места ще бъдат изместени от роботите и професионалният път за мнозина ще се промени, гласи световната прогноза на Европейската комисия. Как четвъртата индустриална гражданска война ще се отрази на бизнеса и служащите разясниха в предаването " Неделя 150 " президентът на КНСБ Пламен Димитров и изпълнителният ръководител на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Европа закъснява и изостава на фона на невиждания растеж на новите технологии – както политически, по този начин и институционално, а това бъдеще към този момент е тук, счита Божидар Данев. За последните 7 години от 10 най-високо капитализирани компании девет към този момент се занимават с данни. „ Не се занимават с нефт, не се занимават с машиностроене и с военна индустрия, единствено с данни. Голяма част от новите компании към този момент нямат активи. 43% от заетите в Съединени американски щати нямат трудови контракти. Говорим за революционни промени на пазара в резултат на революционния растеж на технологиите “, уточни Данев, съгласно който и нашите, и евроинституциите не са подготвени за този невиждан растеж на технологиите:

„ Две години и половина Европейски Съюз се чуди по какъв начин да полза цифровите платформи и още няма тъкмо решение, което да излезе в правилник. Да сте чули финансовите институции да приказват по какъв начин да се оправят с биткойн? Какво става с цифровата валута? И още един пъклен объркващ образец: имате ли визия новите блокчейн, които излизат, каква революционна смяна ще създадат? Ние сътворяваме една нерешителност в стопанската система на основата на някои от тези нови цифрови достижения. Тъй като те навлизат на пазара, който не е квалифициран от институциите, съмненията са такива, че ще смущават цялата стопанска система. За два дни Facebook загуби 56 млрд от своята капитализация. Това ни чака – един разтревожен свят с големи съмнения, с голяма подвижност на трудовия запас, тъй като компанията като се срути, хората ще бъдат освободени. “

5.6% от Брутният вътрешен продукт в България към този момент се образува от осведомителните технологии, посочи още Данев: „ И при нас върви тази смяна, само че тя е комерсиално задвижвана, не институционално към една бъдеща високотехнологична стопанска система “.

„ Европейските страни в челната десетка и петнайсетица имат БВП на глава от популацията 30 хиляди евро. България има 7 хиляди евро.  При 2 на 100 растеж на европейската стопанска система, това значи 600 евро в допълнение за тях. При 4 на 100 растеж за нас, значи 280 евро. Тоест ние изоставаме от ден на ден и повече, без значение от този растеж ", разясни още ръководителят на БСК: 

 Пламен Димитров Снимка: БГНЕС " Трябва да се промени методът на финансиране по кохезионните фондове. Без финансов допинг мъчно ние можем да имаме догонващо развиване. Ние се отдалечаваме от междинното ниво на Европа, без значение че ни е добър растежът, без значение че ние постоянна стопанската система. Докога? “

За последните 30 години светът е умножил трикратно създаваното в световен мащаб, посочи Пламен Димитров и добави, че в световен мащаб неравенствата понижават, само че понижават да вземем за пример в Африка - там, където е най-драматичният им израз. " Необходими са регулации на всички равнища, тъй като в действителност има закъснение в световната регулация ", уверен е синдикалистът. По думите му, цифровата промяна, нейната скорост и обсег могат да бъдат ръководени:

" Светът узрява за това. Защото в един миг индивидът става спънка. Ние към този момент сме спънка пред машините. Пред изкуствения разсъдък ние не можем да следваме тази степен на развиване заради личните си физически ограничавания като човеци. Но по-важното е друго - че отвред се ражда неустановеност. Тоест сигурността би трябвало да бъде изведена на напред във времето във всичките й измерения: сигурност за персоналните данни, за бизнеса, за пазарите, обществена сигурност. "

За измеренията на цифровото бъдеще - двете гледни точки чуйте звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР