Към 2020 година Европа ще се изправи пред недостиг на

...
Към 2020 година Европа ще се изправи пред недостиг на
Коментари Харесай

Мария Габриел: Предлагаме 700 милиона евро по новата програма „Цифрова Европа“ да бъдат за киберсигурност

Към 2020 година Европа ще се изправи пред дефицит на хиляди квалифицирани специалисти по киберсигурност. Ето за какво е значимо да влагаме повече в подготовка на експерти с високи цифрови умения, каквато цел има и новата стратегия „ Цифрова Европа “. Предвиждаме 700 милиона евро от средствата да бъдат отделени за сферата на киберсигурността. Това съобщи българският еврокомисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел при откриването на конференция за киберсигурността в електрическата подвижност и енергийната инфраструктура, проведена от Националната браншова организация за електрическа подвижност в партньорство със Софийски Форум за Сигурност и Военна Академия „ Г. С. Раковски “

 

Комисарят акцентира, че множеството компании през днешния ден нямат свои лични специалисти по киберсигурност, а жителите също не са специалисти по киберсигурност. „ Всеки, който употребява цифрово устройство, би трябвало да е наясно с рисковете за киберсигурността и да ползва задоволително положително равнище на киберхигиена. Кампанията SaferInternet4EU, която стартирах през февруари, е доста добър инструмент за повишение на киберхигиената на всеки консуматор посредством оповестените материали, които дават малко по малко най-важните правила за персонална киберзащита “, уточни Мария Габриел.

 

През последните няколко години Европейски Съюз финансира проучвателен и иновационни планове в региона на киберсигурността. Планира се  публично-частно партньорство, което да влага 450 милиона евро до 2020 година, като промишлеността ще добави три пъти повече. Тази поддръжка цели да вкара повече технология в устройствата, които са на пазара. Българският еврокомисар подсети, че неотдавна Европейската комисия предложи да се сътвори Европейски център за подготвеност по киберсигурност, който да събере цялата съществуваща в страните членки експертиза. Поставено беше и началото на мрежа от национални центрове за подготвеност, като през ноември ще бъде стартирано с пилотен план на обща стойност 50 милиона евро.

 

Мария Габриел означи и смисъла на това да се основат тласъци за фирмите, които да вграждат в устройствата повече сигурност. За да се реализира това, потребителите би трябвало да могат да дефинират какъв брой сигурен е един артикул, а когато това се случи, фирмите сами ще желаят да покажат, че техните артикули са безвредни. Това ще стане допустимо с новата европейска рамка за узаконяване на продуктите, която Европейската комисия предложи, а сега българският еврокомисар води договарянията с Европейския парламент и Съвета, като задачата е реализиране на съглашение до края на годината.

 

„ Ние имаме от ден на ден свързани устройства и по тази причина от общите ни старания зависи да подсигуряваме тяхната сигурност. Това важи в цялостна степен и за електрическата подвижност и енергийната инфраструктура. Опазването на системите в тези сфери от хакерски атаки значи запазване на енергийната ни сигурност. Инвестициите в киберсигурност са вложения с висока възвръщаемост за институциите, сериозната инфраструктура, жителите, бизнеса “, съобщи българският еврокомисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР