Към 17:30 ч. са постъпили 7 жалби и 66 сигнала.

...
Към 17:30 ч. са постъпили 7 жалби и 66 сигнала.
Коментари Харесай

ЦИК: 7 жалби и 66 сигнала към 17:30 ч., гласовете в Харманли не са загубени

Към 17:30 ч. са постъпили 7 тъжби и 66 сигнала. Всички са обработени. Това сподели представителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Росица Матева, представена от Българска телеграфна агенция.

Голяма част от тях са свързани с нарушавания в обществените мрежи, има сигнали за нарушавания от Секционните изборни комисии (СИК), уточни Матева. Тя изясни, че податели на сигналите считат за нарушаване това, че има опашки пред СИК. Матева означи, че има и по-сериозни - за недопускане на наблюдаващи в изборното помещение. По всички сигнали се взема отношение и се прави нужното, с цел да се съблюдават условията на изборния кодекс, означи Матева.

Общо машините, които не работят и са по една в СИК, са 32, разгласи Матева. Тя изясни, че е постъпила информация за две в Пловдив-град, където районната изборна комисия е взела решение да бъда прекратено машинното гласоподаване и да се премине към хартиени бюлетини. В Стара Загора и Пазарджик за една машина има такова решение.

Най-сериозният проблем е в четеца на машините, уточни Матева. В 11 машини е прекратено машинното гласоподаване заради това, че четецът не работи. Следващите проблеми са свързани с принтерите или нестартираното на машината.

Всичките 755 секции отвън страна работят или са работили, уточни представителят на ЦИК Цветозар Томов. Той сподели, че гласуването завършва в Азия, след един час затварят изборните секции в Турция.

Гласовете не са изгубени, сподели Матева в отговор на въпрос по отношение на развалената машина в Харманли. Тя изясни, че в случай че машината работи, има опция да разпечата финален протокол, то това ще се случи в 20 ч.

Относно въпрос за арестуван кмет в Радомирско за пазаруване на гласове, Матева сподели, че не са подавани такива сигнали. По думите ѝ са пристигнали четири сигнала за едно и също учебно заведение в " Младост ", за една и съща секция по отношение на това, че постоянно пред нея на избори има опашка.

Ако в 20:00 ч. пред изборното помещение има гласоподаватели, включени в изборния лист на тази секция, продължава гласуването и ръководителят ѝ събира персоналните им карти, изясни Матева. Тези гласоподаватели ще могат да упражнят правото си на глас не по-късно от 21:00 ч.

Избирателната интензивност към 16 ч. е 25,58%, като тя е най-висока в 23 избирателен район-София - 33,95 %, а най-ниска в Кърджали - 19,52 %, подсетиха от ЦИК.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР