Към 15 ч. ПГ на Продължаваме промяната предложи процедура по

...
Към 15 ч. ПГ на Продължаваме промяната предложи процедура по
Коментари Харесай

НС отмени машините за редовни избори, после ги върна

Към 15 ч. ПГ на " Продължаваме промяната " предложи процедура по преустановяване на съвещанието на Народното събрание, който води спор по измененията в Изборния кодекс на второ четене. От сутринта депутатите се заеха с гласуването на измененията, които връщат смесеното гласоподаване и хартиената бюлетина.

" Когато се насили волята на българския народ... последния път ги изнасяха с белия рейс ", сподели Асен Василев от трибуната, откакто предлагането беше отхвърлено.

Българска социалистическа партия предложи да спре дебата по параграф 17, който взема решение ще се върне ли хартиената бюлетина, което бе признато. Депутатът от Българска социалистическа партия Георги Свиленски разяснява, че депутати от Политическа партия " плашат депутати с протести ". " Стига сте призовавали за протести, има болшинство, което желае да работи. Искате да саботирате работата, 22 процедури по метода на водене и едно изявление ", посочи той.

Десислава Атанасов а се опита да отклони вниманието с публицистична корекция за " слагане на запетая при по едно и също време осъществяване на повече от един тип избор ".
 Какво се желае в пленарна зала - хартиена бюлетина, машина и дрегер
Какво се желае в пленарна зала - хартиена бюлетина, машина и дрегер

Дебатът за операциите на изборите

Включи се депутатът Петър Петров , който подсети за събитията от 2 януари 2021 година, когато " мощният кордон на Министерство на вътрешните работи на Бойко Рашков спря протестиращите да влязат в постройката на Народното събрание и поставили решетки, които бяха махнати ".

Депутатите преправиха и прегласуваха текстовете и върнаха смесеното гласоподаване за локалните избори.

Мирослав Иванов от Политическа партия посочи, че има разлика от кротичък митинг и митингите на " Продължаваме промяната " и митинга, за който приказва " Възраждане ".

" Няма нищо , щом би трябвало ще влезем още един път ", сподели и Йордан Цонев, който е освен очевидец, само че и участник в

Междувременно последваха няколко гласувания: беше отхвърлено настояването на Политическа партия за отпадане на поправката да остане единствено машинно гласоподаване, да се разделят протоколите от хартиеното и машинно гласоподаване, давайки опция на гласоподавателя да гласоподава на хартия или машина.

Бе признато настояването на Движение за права и свободи в член 206 - " от идващите постоянни избори, т.е. от локалните, да се гласоподава единствено с хартиена бюлетина ". ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия гласоподаваха " за " - 125 депутати, " срещу " бяха 101 от Политическа партия, " Български напредък " и " Възраждане ", въздържал се 1.

Милен Матеев от Политическа партия посочи, че болшинството е отменило машинното гласоподаване. Бе признато и предлагането на Движение за права и свободи да се гласоподава до локални избори. Въпрос дали е гласувано тъкмо това зададе и депутатът от Политическа партия Асен Василев.

Бе гласуван и член 206 А, по предложение още веднъж на Движение за права и свободи - в случай че има избори преди локалните - да се гласоподава с хартиена бюлетина и сегашните машини.

" Продължаваме промяната " напуснаха пленарна зала след гласуването за връщането на хартиената бюлетина.

Преди това Асен Василев излезе на трибуната и изрази възмущението си от утвърдените текстове. По думите му на локални избори щяло да се гласоподава единствено с хартия. Според него по този начин се ликвидирал машинният избор. Не виждам смисъл повече да заставам в тази зала , съобщи съпредседателят на Политическа партия. Останете, с цел да видите по какъв начин най-после ще се гласоподава с машина , посъветва го председателстващият съвещанието Йордан Цонев.

И останалите депутати от Политическа партия го последваха.

Десислава Атанасова прикани за повече разсъдък, критикувайки държанието на Политическа партия, които напуснаха зала. Няма нищо трагично, акцентира тя. Депутатът от ГЕРБ заподозря, че не се схваща отчета на правна комисия за изборните правила. Или пък изкуствено се създавали драми.

Божидар Божанов от Демократична България настоя за временен интервал за изборната технология. Дебатът занапред стартира дали да се вкарват сканиращи устройства за преброяване, изясни още веднъж Десислава Атанасова.

От " Български напредък " също се опълчиха на митинговата народна власт , демонстрирана от Политическа партия и Демократична България. Това щяло да им даде някой и различен мандат на отрицанието.

Машинното гласоподаване завърши, драги фенове, разгласи Искрен Митев от Политическа партия , който въпреки всичко бе в зала. По думите му към този момент нямало да има машини за гласоподаване, а броячки, а Корнелия Нинова давала избавителен пояс на Бойко Борисов .

Този писък е, тъй като повече няма да могат да манипулират флашкат а, заподозря от своя страна Хамид Хамид от Движение за права и свободи. Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ разбирал нервността на напусналите пленарна зала и сподели, че сканиращите устройства щели да регистрират бюлетините, когато са действителни.

В последна сметка обаче след превръщане и прегласуване на текстовете машинното гласоподаване бе върнато за идния локален избор.
 С прегласуване върнаха смесено гласоподаване на локалния избор и Политическа партия и Демократична България в зала
С прегласуване върнаха смесено гласоподаване на локалния избор и Политическа партия и Демократична България в зала

Преправиха текстове, които Христо Иванов и Кирил Петков нарекоха " незабравим качамак "

Преди това депутатите - т.е. новите парламентарно показани партии няма да имат излъчени от тях членове в състава й, който не е променян от 2021 г и отразява предходен парламент.

Също по този начин депутатите отхвърлиха предлагането на някогашния правосъден министър за основаване на преброителни центрове. 

Прието бе да има видеозаснемане и видеонаблюдение на броенето на бюлетините.

Депутатите взеха решение и да се гласоподава зад заслон вместо в тъмна стаичка. Вотът с машина също ще е зад заслон, с цел да се подсигурява тайната на вота.

Мнозинството в 48-то Народно заседание усили и прага за формиране на секция зад граница. Досега секция в чужбина се разкриваше при подадени заявки на не по-малко от 40 гласоподаватели. На второ четене болшинството одобри това да става при подадени не по-малко от 100 заявки.
 Кирил Петков съзря провал на демокрацията, провежда митинг
Кирил Петков съзря провал на демокрацията, провежда митинг

Хартиената коалиция ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия се готви да подмени демократичния избор и да върне остарелия корупционен модел
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР