Към 13:20 ч. машините, които не работят, са 65 и

...
Към 13:20 ч. машините, които не работят, са 65 и
Коментари Харесай

ЦИК: Над 60 машини за гласуване не работят по различни причини

Към 13:20 ч. машините, които не работят, са 65 и в тези секционни изборни комисии се минава на гласоподаване напълно с хартиени бюлетини. Това съобщи пред публицисти представителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Росица Матева.

Тя изясни, че аргументите са разнообразни – неразчитане на смарт карти, няма сензитивност на екрана, изписват се разнообразни надписи на машината, без да може да стартира работа. Причините са разнообразни, само че изводът е един – с тези машини няма да се гласоподава, уточни Матева.

По думите ѝ жалбите към 13:10 ч. са две. Сигналите са 37. Доста от тях са за нарушавания на секционните изборни комисии, като съгласно гласоподавателите приканват някои от тях за машинно гласоподаване. Имаше един сигнал, че не е допустимо гласоподавател, който е дал своя вот с машина, да поправи вота си, само че това не е по този начин, уточни Матева и напомни, че когато гласоподавател избра да гласоподава с машина, може да трансформира вота колкото пъти желае.

Имаме няколко сигнала за издание на социологически изследвания и предварителни изборни резултати, ще се вземе съответното решение от ЦИК в идващите елементи на съвещанието през днешния ден, добави Матева.

За параваните е имало тъжба до РИК, сподели тя и разясни, че недоволството е, че се употребяват кабини.

За съпоставяне, на предходните парламентарни избори от 2 октомври 2022 година Росица Матева заяви тогава, че към 13:30 в ЦИК са постъпили шест тъжби, като две са за нарушавания в работата на СИК, другите са за пропаганда и социологически изследвания. На изборите предходната година тя добави още, че по това време в изборната комисия са постъпили и 35 сигнала, като 17 са за пропаганда в обществените мрежи, и означи, че машинното гласоподаване е прекратено в 23 секции.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР