Към 12 януари 2022 г. в страната са приложени 3

...
Към 12 януари 2022 г. в страната са приложени 3
Коментари Харесай

Почти 4 млн. дози ваксини са приложени в страната до 12 януари


Към 12 януари 2022 година в страната са приложени 3 911 536 дози ваксини . Постигнатият имунизационен обсег в страната е над 30%, което ни отрежда едно от последните места в Европейски Съюз . Това съобщи по време на съвещание на Комисията по опазването на здравето здравният министър проф. Асена Сербезова .

Ваксинацията в действителност би трябвало да е доброволна, би трябвало да се усъвършенства акцията и информационните канали. Информацията би трябвало да бъде на наличен език. Относно скъсяването на интервала сред втората доза и бустера от 6 на 3 месеца – сега сме на път за правене на нова информационна тактика, която ще бъде ориентирана към опита на хора, които са се ваксинирали са били с хронични болести, бременни дами, които са родили здрави деца и хора с пост-ковид синдром. Част от хората имат опасения във връзка с избрани ваксини, по тази причина имунизационният обсег би трябвало да се разшири “, посочи министърът.

Тя напомни, че се подхващат дейности за правене на Национален действен проект за битка с COVID-19, който ще бъде показан през днешния ден. Запазват се и ограниченията на регионално равнище. Направили сме и математически модел въз основата на тези данни. Идеята е да имаме предвидимост преди да бъдат оповестени ограниченията. Заетостта на леглата за пациенти на интензивно лекуване се следи на равнище област. Има области, в които заетостта са 47, има и такива, в които е 70. Подходът би трябвало да бъде характерен, с цел да не се получи претоварване в една област, добави Сербезова.

По думите й държавното управление е приело стратегия за компенсиране на небитовите крайни клиенти на електрическа сила, която цели да поддържа всички клиенти. Тя е с обезщетителен резултат. „ С разпореждане от ноември 2021 година са утвърдени спомагателни разноски, които са в размер на 10 млн. лева за дотации на лечебни заведения за болнична помощ.

В края на 2021 година сключихме контракти с 196 лечебни заведения за даване на спомагателни средства. Тези средства бяха преведени на лечебните заведения в края на предишния месец “, акцентира проф. Сербезова.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР