Към 12:00 часа българско време жертвите на земетресението (7,8 по

...
Към 12:00 часа българско време жертвите на земетресението (7,8 по
Коментари Харесай

Защо земетресението в Турция и Сирия бе толкова смъртоносно?

Към 12:00 часа българско време жертвите на земетресението (7,8 по Рихтер) в Турция и Сирия към този момент са над 5000 - 3491 в Турция, 812 в Сирия и 790 в бунтовническите райони на близкоизточната страна. Общо ранените са към 23 000.

Смъртните случаи сигурно ще се повишат. По планирани данни на експертите по проучване на бедствия окончателно починалите ще са сред 11 800 и 67 080. Организацията слага като средна оценка за жертвите 34 520. 

Това би трансформирало вчерашното земетресение в 15-ото по смъртност от 1900 година насам.

Hoping that the numbers will now start to stabilise instead of increase with more intensity/damage data. No more major quakes & better weather needed.

If these combined quakes caused 34k deaths, it would put it sadly in the top 15 fatal earthquakes since 1900 globally (No. 15).
— Risklayer (@risklayer)

Редно е да си зададем въпроса:

Защо през 2023 година в една от най-богатите страни в света се реализира подобен пагубен травматизъм?

Ето няколко догатки.
Земята под нашите крайници
Турция се намира в гореща земетръсна зона. Три тектонични плочи – Арабската, Анадолската и Африканската – се срещат в този район и се притискат една към друга. Триенето и напрежението се освобождават под формата трусове, изяснява Яареб Алтауел, сеизмолог от Националния център за информация за трусове в Колорадо.

Арабската плоча се измества на север със скорост от към 11 милиметра на година. Следователно Турция, която се намира на Анадолската плоча, е притискана на запад. Това придвижване значи, че Турция има два огромни разлома, откъдето произлизат земетресенията: Североанадолският разлом с дължина 1500 км и Източноанадолският разлом с дължина 500 км.

The Northern Anatolian Fault has received much attention in recent years due to the apparent westward migration of large quakes toward Istanbul. But today`s M7.8 earthquake seems to be related to the East Anatolian Fault zone that offsets the Arabian and Anatolian tectonic plates
— Stephen Hicks???????? (@seismo_steve)

Много от най-големите трусове в Турция се демонстрират при Североанадолския разлом. Той притегля повече внимание и заради близостта на Истанбул. Именно Северозападна Турция е разтърсена от последното голямо земетресение (7,4 по Рихтер) през 1999 година, при което умират близо 18 000 души. 

Източноанадолският разлом попада " под радара ", изяснява Стивън Хикс от Лондонския академични лицей.

Just looking at the distribution of magnitude 7 and greater quakes since instrumental records began (~1900), today`s M7.8 event is by far the largest quake ever recorded in this region.
Most large earthquakes have occurred along the Northern Anatolian Fault in N. Turkey.
— Stephen Hicks???????? (@seismo_steve)

По думите на специалиста в зоната на разлома не са забелязвани земетресениея с магнитуд над 7 по Рихтер  " най-малко откогато нашата мрежа за сеизмологично наблюдаване е на място - 1900 година ". Липсата на скорошни огромни трусове през предишния век по този разлом, съчетани с придвижването на север на Арабската плоча, допускат, че в района e имало арестувано напрежение, добавя той. Затова и последвалите вторични земетресения са толкоз огромни - десетки от тях бяха над 6 по Рихтер.

Земетресението е било на дълбочина едвам 18 км, което значи, че на сеизмичните талази не им е лишило доста време да пропътуват дистанцията до повърхността на Земята, което пък е довело и до по-сериозни земетресения.

Както изясни пред Българска национална телевизия сеизмологът доцент Петя Трифонова, " такова земетресение е предстоящо, то не е предстоящо от през вчерашния ден и считам, че може да се осъществя, само че никой не може да каже по кое време ".

" Сложността за прогнозиране на земетресение е обвързвана с това, че при всяко едно предшестващите фактори са разнообразни.

Правени са доста опити, с цел да се откри един набор от устойчиви предвестници на едно земетресение, само че до момента такова нещо не е открито и не е успявано да се предвижда земетресение ", изясни доцент Трифонова.
Домовете, в които живеем
" Човешкият фактор " носи не по-малко виновност за високата численост починали. В  се показва, че " през интервала след 50-те години на предишния век всеобща и бърза вътрешна миграция към градските селища, неприятно следеното градско развиване се комбинира с еднообразно бърз процес на индустриализация, с цел да се основат градове, които са сериозно уязвими от всички естествени, софтуерни, рискове, породени от околната среда и индивида ". 

" Една от аргументите, заради които броят на жертвите е толкоз висок, е неприятното качество на постройките ", изяснява пред " Ал Джазира " Мустафа Ердик, професор в Обсерваторията Кандили и Института за проучване на земетресенията към университета Богазичи в Истанбул.

След земетресението през 1999 година турските институции признават спешната нужда от понижаване на рисковете в страна. Така през 2000 година е приет нов закон, който налага наложителни инспекции на дизайна и строителни инспекции на всички здания.

Ердик обаче акцентира, че постройките, издигнати в сходство със земетръсно-устойчивите критерии, към момента са малцина.

" Тези, които се сринаха, са отпреди 2000 година ", добавя той.

Ето какъв е резултатът: 

????????????TURKISH CITY OF GAZIANTEP, DEVASTATION: Drone footage shows collapsed buildings in the Turkish city of Gaziantep, where rescuers are frantically working to free people from the rubble, after a magnitude 7.8 earthquake hit Turkey and Syria, killing thousands.
—????World News 24???????????? (@DailyWorld24)

May Allah swt help those who are suffering and grant those who have passed away jannah ameen
— Suhan Raza (@SuhanRaza4)

В Сирия и бунтовническите територии дори не са предприемани сходни превантивни ограничения.
Бедност и съмнение
Трябва да се вземат предвид и ресурсите, с които разполага Сирия, както и окупираните от бунтовниците територии - те не са в положение да окажат същата помощ на потърпевшите, както в прилежаща Турция. 

" Машините са остарели и няма задоволително багери, с цел да оказват помощ ", разгласи Мей Ал Сайег, представител на Международната федерация на сдруженията на Червения кръст и Червения полумесец.

Някои от бунтовническите територии се държат от кюрдски групи, които Турция неведнъж е заплашвала да нападна през последните месеци.

" Това е регион на Сирия, който не е под същински съгласуван обединен надзор и по тази причина напъните да се предприемат каквито и да е избавителни старания измежду организациите, които сега са в страната и Белите каски, ще бъдат предизвикателство ", разгласи пред  " Скай Нюз " кореспондентът на медията за Близкия изток Алистър Бънкал.

" Още по-голямо предизвикателство за интернационалната общественост ще бъде да се опита да влезе в Сирия, с цел да помогне. "
Факторът " време "
Друга причина за високия брой на жертвите е " времето ". Първият трус е регистриран в 04:17 часа локално време, до момента в който хората са били в леглата си.

" Времето " продължава да оказва и по различен метод въздействие - спасители и оживели се борят против минусовите температури.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР