Към 11.00 часа българско време акциите и на UBS отбелязаха

...
Към 11.00 часа българско време акциите и на UBS отбелязаха
Коментари Харесай

Срив на акциите на Credit Suisse с 60% и на UBS с 14% след банковото сливане

Към 11.00 часа българско време акциите и на UBS означиха първичен спад с 14% след оповестяване на договорката, след което понижението им да се ограчни до 8%..

 

Сделката, въпреки и подкрепена от фискалните управляващи на страната и от Централната банка на Швейцария, наподобява не съумя да вдъхне оптимизъм за банковия бизнес в Европа, защото други банки също претърпяха загуби при откриването на комерсиалната сесия на остарелия континент.

 

Европейският банков показател Euro Stoxx Banks, който обаче не включва швейцарските UBS или Credit Suisse, пък започва днешната търговия със спад от 4% преди понижението му да се ограничи до към 2 на 100.

 

Първоначален мощен спад записаха и акциите на редица други водещи европейски банки, като акциите на Deutsche Bank паднаха с 10%, на Commerzbank - със 7,7%, на BNP Paribas - със 7,6%, на Societe Generale - с 6,6%, на ING Groep - с 9% и на Banco Santander - с 6,1%.

 

Сред терзанията, произлизащи от договорката, е обстоятелството, че швейцарското държавно управление понижи цената на по този начин наречените облигации AT1 до нула. Тези облигации, наричани още условни конвертируеми облигации или CoCos, са по принцип основен източник на финансиране за европейските банки.

 

Постепенно акциите на водещите европейски кредититори парираха част от първичните загуби, като през обедната търговия акциите на Deutsche Bank, BNP Paribas и Barclays към този момент поевтиняват надлежно с сред 3% и 5%.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР