Към 1 октомври 2017 г. пчелните семейства в страната са

...
Към 1 октомври 2017 г. пчелните семейства в страната са
Коментари Харесай

Румен Порожанов: Пчелните семейства и произведеният мед в страната се увеличават

Към 1 октомври 2017 година пчелните фамилии в страната са 765 800, което е с 1,5 на 100 повече от миналата година. Произведеният пчелен мед е 11 807 тона, което е с 15, 6 на 100 повече от 2016 година. Това сподели по време на парламентарния надзор през днешния ден министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов Румен Порожанов е министър на земеделието, храните и горите. Роден е на... към профила в отговор на въпрос по отношение на политиката на ведомството за развиването на бранш "Пчеларство ".

По думите на министъра следи се трайна наклонност за уедряване на пчелините. От момента на присъединението ни към Европейски Съюз, с помощта на европейските вложения, междинният брой фамилии в един пчелин доближава от 21,4 през 2007 година до 57 през 2017 година Държавата предлага подкрепяне на бранша посредством няколко финансови схеми - "де минимис ", по която през 2017 година са обезпечени 2,4 млн. лв. и схемата за компенсиране на материални вреди за починали животни и унищожени пчелини поради бедствия, която работи от 2015 година

През 2017 година по тази скица са изплатени над 11 хиляди лв. за унищожени пчелни фамилии и кошери. Чрез държавната помощ за водене на родословна книга и установяване на продуктивността и генетичните качества на пчелите се реализира индиректна поддръжка на пчеларите като се подкрепя активността на развъдните организации със 120 хиляди лв. през последните две години.

Чрез фонд "Земеделие " се дават вложения на регистрирани пчелари за закупуване на търговски обекти и съоръжение, която за целия програмен интервал е 6 млн. лв.. Освен с пари от националния бюджет секторът се подкрепя и по европейските стратегии посредством Националната стратегия "Пчеларство " /с бюджет за 2017 година от 4,8 млн. лева/ и Програмата за развиване на селските региони /ПРСР/чрез ограниченията 4.2, 6.1, 9 и 11, с национално съфинансиране.

Пчеларството е доста сензитивен бранш и той постоянно е определян от земеделското министерство като обичаен и доста важен, съобщи Румен Порожанов. Той добави, че Националната стратегия по пчеларство е изцяло синхронизирана с европейската политика в бранша и тя е ориентирана към запазване здравето на пчелните фамилии, обезпечаване на качеството на пчелните артикули, възстановяване на общите условия за произвеждане и търговията с пчелния мед.

Не на последно място, отчитайки обезлюдяването на селските региони, се стремим да осигурим и спомагателни приходи на популацията в тях, наред с развиването на професионалното пчеларство.

В България няма акредитирана лаборатория, която в случаите на отравяне на пчелите да направи нужния разбор, който да им разреши компенсиране на загубите, когато то е породено от погрешно потребление на препарати за растителна отбрана, репликира депутатът от Българска социалистическа партия Светла Бъчварова, съавтор на питането.

По нейно мнение изброените средства не са задоволителни, с цел да обзет пълноценно всичките близо 17 хиляди аграрни стопани, с регистрирани по Закона за отглеждането на животни пчелини. Бъчварова попита каква визия има МЗХГ за нарастване на Националната стратегия за пчеларство с 50 на 100, каквито рекомендации има и от страна на Европейски Съюз. Различните браншови организации, които са 11 на брой, се оплакват, че се работи единствено с една от тях, сподели още Бъчварова.

"Тази година не сме създали дерогация за потреблението на неоникотиноидите. От 10 дни към този момент има възбрана от страна на Европейска комисия за тяхното потребление, все пак ние не дадохме сходно позволение ", разяснява тематиката министър Порожанов.

При нашите пчелари обаче има и други проблеми и те са свързани с неправилната грижа за пчелите, измежду които и хигиената, добави той. Що се отнася до нарастването на програмата с 50 на 100 на този стадий не мога да отговоря, уточни земеделският министър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР