Калоян Паргов, председател на БСП-София 2013-2022, председател на групата на

...
Калоян Паргов, председател на БСП-София 2013-2022, председател на групата на
Коментари Харесай

Калоян Паргов: Ще се кандидатирам за председател на БСП – готов съм за тази цел

Калоян Паргов, ръководител на БСП-София 2013-2022, ръководител на групата на Българска социалистическа партия в СОС, в седмичното обзорно политическо предаване „ Беновска пита “ по Радио К2 на 93.9MHz на 26-ти февруари 2022 година, съобщи позиции по следните тематики:

Председател на Българска социалистическа партия – София – свален от Корнелия Нинова

“Любопитен сте сега – след 9-годишно председателстване на БСП-София – за какво Корнелия Нинова реши да Ви детронира и то на автограф?” стартира диалога Беновска. Паргов отговори, че значение има наличието на тези години, които са били тестване и предизвикателство. Той описа, че е поел ръководството на БСП-София след Румен Овчаров и Яна Янева и е т рябвало да преведе организацията през симплегадските плитчини . “Считам, че съумях да извърша значително тази си задача. Предстои да я предам на бъдещите генерации по смисъла на служебното ми премахване. Това е най-обидното в тази ситуация, което ме кара да съм ядосан. Едно служебно решение за премахване, което е в прорез с правилата, свързани с това, че органът, който те е избрал – той би трябвало да ти даде и избор на съмнение. Говорим за градската конференция – този орган ме е избирал три пъти и не знам за какво някой се уплаши, че на градска конференция за следващ път няма да може да ме победи, искайки ми избор на съмнение, та реши със служебни способи и измислени претекстове, да ме в профил от тази позиция” разяснява Паргов . Беновска попита Калоян Паргов дали Корнелия Нинова не се е уплашила, че той може да се кандидатира за председателския пост на цялата партия . Паргов съобщи, че това е боязън на всеки ръководител стъпил на “Позитано” – в началото наподобяват естествени, само че стъпвайки там, ги обземат бесове и страхове. Паргов акцентира, че постоянно е имало боязън в градската организация, която е най-голямата, най-интелектуалната, най-влиятелна и с най-вече специалисти. “Ако би трябвало да вършим кабинет – градската организация има фрагменти за три министерски съвета. В настоящето ръководство половината фрагменти са на градската организация – министерство на туризма и министерство на стопанската система – Христо Проданов и Корнелия Нинова” сподели Паргов. Беновска означи, че Проданов е бил заместител на Паргов, а той добави и Георги Свиленски, който сега е ръководител на парламентарната група. “Дано се оправят, тъй като това ще е добре за Българска социалистическа партия, защото Българска социалистическа партия последните 30 години излиза по-слаба . Дано този път да имаме нарастване на доверието, което по този начин трагично загубихме през 2021 година” съобщи Паргов.

“Разчистване” на Българска социалистическа партия

Помогнете ми в този момент да преброим какъв брой глави паднаха от Българска социалистическа партия откакто Корнелия Нинова пристигна на чело на партията. Пловдивският водач на Българска социалистическа партия – Георги Гергов, който беше от хората, които даде най-вече гласове, решаващи бяха неговите гласове, за избора на Корнелия Нинова. Сещам се за Красимир Янков, който също даде своите гласове на Нинова и неговата глава падна” разяснява Беновска. Паргов добави ръководителите на БСП-Хасково и БСП-Казанлък. Той акцентира, че градската организация се е пробвала да се опълчи на разчистването на сметки с официални мотиви, търсейки разговор, тъй като разговорът в Българска социалистическа партия постоянно е съществувал без срам и предубеждения . Паргов описа, че пленумите са продължавали 5-10 часа или цяла нощ в спор за политика и хрумвания. Беновска напомни, че пленумите са били открити при Сергей Станишев и Михаил Миков. Водещата акцентира, че и Миков е изваден от Българска социалистическа партия. Паргов разяснява, че и публицистите от време на време спекулират с чутото на пленумите. Той акцентира, че 5 от 9 ръководители на Българска социалистическа партия са напуснали или са били отстранени , започвайки от времето на Вълко Червенков, Тодор Живков, Петър Младенов, Александър Лилов, Жан Виденов, Георги Първанов, Сергей Станишев, Михаил Миков, Корнелия Нинова. Беновска означи, че Паргов е в групата на елитния тим, а той съобщи, че е в групата на осъдените от националния съвет. Беновска акцентира, че не са имали разговор и някой се е подписал онлайн. Калоян Паргов акцентира, че най-тъжното за Българска социалистическа партия е, че се употребяват претекстове, които не са тествани задълбочено и не се дава право на отговор на обвинявания.

Румен Овчаров; Иван Таков за ръководител на БСП-София?

“Вие станахте прекомерно млад ръководител на БСП-София – на 36 години. Говореше се, че Румен Овчаров тогава ви е протекирал. Сега той по какъв начин се отнесе към Вашето премахване от поста?” попита Беновска . Калоян Паргов отговори, че и зборът му през 2013 година е бил избор на компромисната фигура и това е най-честият избор в Българска социалистическа партия , поради това, че има разнообразни течения, групи. “Говоря за Румен Овчаров, Георги Първанов, Сергей Станишев и неговото обграждане, Красимир Премянов, Янаки Стоилов. Моето избиране беше плод на този компромис сред тях, когато бяха те с избрана тежест. Румен Овчаров е дълголетник в опита си да остане в политиката, макар че не заема постове, което е почтено за почитание. Това, което съм правил постоянно към моите прародители, е да има последователност. И аз можех като Корнелия Нинова да скъсам внезапно нишката и да кажа – те бяха неприятни, аз съм доста добър, само че смятам, че това води до разтрошаване на организацията. Винаги би трябвало да имаш надграждане. Това ми беше задача” сподели Паргов . Беновска означи, че приемствеността е естествена. Паргов изясни, че ще се опита да има такава и към поколението след него, за което се е грижил и е подготвил – на 22 март, когато ще се избере идващият ръководител на градския съвет . Той изяви вяра да не се събират в късен следобеден част, с цел да изберат за един час някого. Беновска попита какво значи верен човек за този пост. “Който има качествата да продължи и надгради, и преведе организацията през тези компликации, които има в момента” отговори Паргов. Беновска разяснява, че е загатва името на Иван Таков . Паргов обясни, че това е неговият заместител по партийна активност, който е един от най-близките му и дали ще бъде определен – зависи от делегатите на градската конференция . Той съобщи, че на конференцията би трябвало да се разиска присъединяване на Българска социалистическа партия в ръководството във връзка с политиката в София, обвързвана с подготовката за локалните избори. Паргов разяснява, че от рано са почнали подготовка за изборите през 2019 година, която е била вълнуваща година, тъй като са били на ръба да изпълнят една заветна цел – спечелването на София, единствено 20 000 гласа са делели Българска социалистическа партия от успеха и неналичието на Бойко Рашков като вътрешен министър.

Наказанията на Калоян Паргов

Беновска попита с какво тъкмо са санкционирали Калоян Паргов. Той изясни, че една година не може да заема постове в органите на партията – член на националния съвет, на градския съвет . Паргов показа, че не счита да взе участие като пратеник в градската конференция и в конгреса . Водещата разяснява, че не може и да бъде избиран за ръководител на партията . Паргов удостовери, въпреки че тълкуванията на юристите са еднопосочни – всеки човек има право да бъде издиган и избиран . Калоян Паргов съобщи, че жалбата против това решение е подготвена и благодари на юристите, в това число и на конституционалистите, които са му помогнали. “Не чакам контролната комисия да вземе по друго решение от националния съвет” сподели Паргов. Той изясни, че жалбата е пред общопартийната контролна комисия, чийто ръководител е Емил Войнов, някогашен ръководител на регион Слатина, началник на ЦИК в Българска социалистическа партия, заслужил човек. Паргов продължи с това, че градският съд не се ангажира толкоз директно с вътрешнопартийни проблеми, в отговор на въпроса на Беновска къде може да оспорва решението, в случай че контролната комисия удостовери решението на народен съвет.

Подкрепа за Калоян Паргов; Ерозия на лявото; Лявото крило на Янаки Стоилов

Беновска означи, че младежкото Българска социалистическа партия и голям брой интелектуалци и членове на Българска социалистическа партия са подкрепили Паргов . Той показа, че поддръжка идва от разнообразни краища на страната, в това число и от хора на гражданското обществ о. “Не се ли оформиха доста крила в Българска социалистическа партия? Различни хора бяха отстранени, както и Вие сега. Други сами се отдръпнаха. Българска социалистическа партия не се ли рони? Това не е ли ерозия на лявото?” попита Беновска. Калоян Паргов разяснява, че постоянно е имало течения в Българска социалистическа партия и разделяне по симптом, само че когато се е работило интензивно с тези течения – марксистка платформа при започване на 90-те години, след 97 година се е основал открит конгрес на Красимир Премянов – това не е попречило на Българска социалистическа партия да бъде в ръководството. “Не разясня метода, по който са завършили тези ръководства. Помните лявото крило на Янаки Стоилов , само че това не попречи на Българска социалистическа партия да бъде в кондиция” сподели Паргов. Беновска означи, че Стоилов години наред е желал да стане ръководител на Българска социалистическа партия . Паргов съобщи, че неговата цел е била Българска социалистическа партия да не отива доста надясно и ръководителите на Българска социалистическа партия са се съобразявали със силата на лявото крило . Калоян Паргов акцентира, че Стоилов е станал част от националното управление, с цел да се покаже, че се приема позицията на тези, които са обединени в течението на лявото крило.

Столичен общински съвет; Сотир Цацаров

Беновска разяснява, че не са съумели да махнат Паргов от поста му на ръководител на групата Съветници в Столичния общински съвет. “Да не заревнува ръководителят на общинския съвет Георги Георгиев ” сподели Паргов във връзка грешката на Беновска, че е ръководител на Столичния общински съвет. Паргов изясни, че са го обвинили в поддръжка на Георги Георгиев, а по това време е бил болен и не е имало по какъв начин да го поддържа , тъй като не е взел участие в гласуването, а и авансово е взето решение да бъдат срещу. “Можем да проследим кой гласоподава за Сотир Цацаров за началник на КПКОНПИ – 1/3 от групата 2019 година, приказвам за Народното събрание. По тази логичност би трябвало да накажем и Корнелия Нинова, в случай че би трябвало да сме реципрочни и справедливи” сподели Паргов.

Накъде?; Председател на Българска социалистическа партия

“Сега накъде?” попита Беновска. Паргов отговори, че не е нужно да си народен представител, министър или началник, с цел да се занимаваш с политика, тъй като тя е предопределение. “Оставам в Столичния общински съвет. Очаквам конференцията да вземе значими решения във връзка подготовката за локалните избори, да разпореди на групата съветници какво да прави, по какъв начин да го прави и в случай че би трябвало някакъв завой, изостряне, въпроси, рецензии, с цел да мога и в общинския съвет да предприемем нужните дейности, отговаряйки на условията на този най-голям конгрес в София на 22 март. Смятам да остана в дейната политика и в националната политика” сподели Калоян Паргов. Беновска го попита дали има ентусиазъм и темперамент, самочувствие като насъбран опит да стане ръководител на Българска социалистическа партия и би ли се кандидатирал . Паргов съобщи, че ще го направи, когато пристигна това време и в случай че има поддръжката, тъй като е подготвен да извършва и тази задача, която е огромно житейско предизвикателство – отговорност пред партията, само че и отговорност като човек, тъй като на доста хора високите етажи въздействат зле.

Русия – Украйна; Кирил Петков за Русия

“Формулирах тематика, че Путин даде поръчка за своя мироглед за геополитиката , която би трябвало да се прави в района и в света, със протичащото се в Украйна, Донбас, Логанск. Преди да Ви попитам за Вашето мнение, ще подсети, че по време на две съвещания за гласоподаване на декларация за наказания против Русия – Корнелия Нинова беше упрекната, че парламентарната група не поддържа тази декларация , която беше обща за Народното събрание и през вчерашния ден Кирил Петков сподели в Брюксел, че стопанската система на Русия е доста лимитирана и на картата на международната стопанска система Русия е доста мъничка, има нефт, газ и оръжия и наподобява на една бензиностанция с ракети . Коментар?” попита Беновска. В отговор на въпроса Калоян Паргов сподели “Всичко има предистория. Светът от оня ден към този момент не е еднополюсен сигурно. Има потребност да мислим за мир, а не за война. Има потребност от нов разговор в разнообразни формати, дейна дипломация, която да откри нови световен ред, гарантиращ многостранно ползите на всички участници”.

Подаръците

Паргов подари на “Беновска пита” “Легенда Кремля” – алегорична книга с бутилка водка. Беновска подари на Калоян Паргов Конституцията на Р. България, дружно с българския байрак , с благопожелание да продължава напред по своя политически път, както и тениска Харвард с предложение да се яви с нея на партиен конгрес против Корнелия Нинова, която е част от обединението на Харвард. Паргов показа, че пази тениска на Българска социалистическа партия с номер 10 – Пожелай смяната, която е настояща.

Така приключи диалогът Калоян Паргов сред и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и онлайн във Facebook и Ютюб на 26-ти февруари 2022 година.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР