Калоян Методиев, фейсбукЗа първи път в историята български държавен глава

...
Калоян Методиев, фейсбукЗа първи път в историята български държавен глава
Коментари Харесай

Радев не го искат нито на Запад, нито на Изток. Той е в международна изолация

Калоян Методиев, фейсбук

За първи път в историята български държавен глава изпада в интернационална изолираност с контакти, сведени безусловно на санитарния най-малко.

Реално президентът Румен Радев е блокиран във връзка с половината активност на една президентска институция – външнополитическата.

Справка демонстрира, че за последната половин година двустранните му визити са единствено две. Поканили са го в Косово – президент Вьоса Османи (декември 2023) и е приел в София президента на Албания – Байрам Бегай (декември 2023).

Оттам нататък интернационалната интензивност на президента на България се мери с визити на общи формати, където има предложения за всички: конференция в Дубай, Солунския панаир, групата „ Арайолуш “ – формат за срещи на президентите от Европейски Съюз без пълномощия.

През ноември 2023 година Радев си качи на страницата си във Facebook остарели фотоси като авиатор от „ Граф Игнатиево “ с двама американски полковници от Военновъздушни сили на Съединени американски щати. Никой не разбра за какво и в каква връзка.

За съпоставяне давам интервала на най-тежката междунадорна обстановка за България, обвързвана с „ Възродителния развой “. Отношенията Живков – Горбачов са взривени. Въпреки това те се виждат всяка година. Всяка година на посещаване в София е немският външен министър Ханс Дитрих Геншер, за първи път идва и английски външен министър – Джефри Хоу.

Живков прави съюз с Хонекер и Хусак, с които се среща непрекъснато, с цел да спрат Горбачов и така нататък Не стопира външно-политическата му интензивност. Това е илюстрация за самодейна външна политика, даже и в подобен тежък интервал, и за държавен глава, който има фокус върху нея – да не допусне изолираност на страната.

Точно противоположното се случва сега – България е член на всички евроатлантически структури, на нас се разчита за налагане политиката на Европейски Съюз и НАТО в района, и все пак българският държавен глава е в сериозна интернационална изолираност.

Последният образец е от миналата седмица. В разгара на тежкия корупционен скандал, обвързван с президентството, като се изключи че не обели и дума, президентът излезе със известие, че е разговарял по телефона с емира на Катар за близкоизточните проблеми. Явно на всички места другаде са му отказали. Неадекватно като държание от ПР позиция и безпомощно като демонстриране на някаква интернационална поддръжка.

Анализът демонстрира, че под подозрение към този момент е сложена функционалността на президентската институция във връзка с отбрана на българските ползи посредством интернационалното им посланичество. Радев не го желаят нито на Запад, нито на Изток.

Държавен глава в изолираност, е леке върху страната.

С корупционния етикет, който му се залепи, нещата ще се усложняват, а няма да се усъвършенстват.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР